Politiek
EO

Anti-joodse sentimenten bij deel Forum-jeugd: 'Ik voelde me steeds minder senang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-joodse sentimenten bij deel Forum-jeugd: 'Ik voelde me steeds minder senang'

"Ik denk niet dat deze mensen nazi's zijn. Maar het is wel een groep mensen die denkt dat ze alles kunnen maken." Dat vertelde Dennis de Witte, lid van Forum van Democratie over Erkenbrand, de uiterst rechtse groep die binnen de jongerenafdeling van Forum voor Democratie de afgelopen jaren aan invloed won. "Op een gegeven moment voelde ik me daar niet meer senang bij", vertelde hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

De Witte stond bekend als iemand die begaan was met de Joodse zaak. "Die Erkenbranders reageerden op mij als een stier op een rode lap. Ik werd aangesproken als 'die zionist', er werd in chatgroepen gepraat over de joodse lobbyclub, daar werden namen genoemd waaronder mijn naam. Dat wordt dan gezien alsof je de boel probeert te beïnvloeden."

Het Forumlid meldde de incidenten bij de partijtop, die geschokt reageerde. "Maar vervolgens werd er niet actief opgetreden", stelt De Witte vast.

Erkenbrand

Thierry Baudet kondigde maandag zijn vertrek aan als partijleider na onrust binnen Forum voor Democratie over de jongerenafdeling JFVD. Die is in opspraak omdat er opnieuw antisemitische en homofobe appjes tussen leden zijn uitgelekt. Partijprominenten als Annabel Nanninga en Rob Roos eisten dat Baudet veel harder orde op zaken zou stellen bij de jongerenafdeling van de partij, die onder leiding staat van Freek Jansen, rechterhand van de afgetreden partijleider. Jansen zou op de hoogte zijn van de Erkenbrand-invloeden en die hebben goedgekeurd.

Dennis de Witte was in het verleden aanwezig op bijeenkomsten van de JFVD: "Het is een groep jongeren die zich niet begrepen voelen vanuit de maatschappij. Die zich willen afzetten tegen de mainstream samenleving."

Volgens De Witte, die vanaf de oprichting actief was bij de partij, veranderde de sfeer op de bijeenkomsten de laatste jaren: "Er werd heel erg gedacht: we kunnen alles maken. Dat kon misschien vijftig jaar geleden, maar nu niet meer natuurlijk. Het is zwart of wit. Iedereen is tegen of ons, of je bent voor ons. Het gaat niet meer over de partij waar op je gestemd hebt. Niet meer over een rechtse partij die kritisch is op migratie, kritisch op de euro."

Oorzaak

Volgens commentator Syp Wynia zijn de problemen rondom antisemitisme niet alléén de oorzaak van het vertrek van Baudet. "Het is breder dan alleen deze aanleiding. De daling in de peilingen heeft ook geleid tot onrust in de partij. Daar kwam dit overheen. De problemen in de partij kun je niet los zien van de achtergrond dat er al veel broeide."

Sorensen, De Witte en Wynia over vertrek Baudet en Hiddema

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie