Politiek
EO

Jesse Klaver: 'We moeten er alles aan doen om Tata Steel in Nederland te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: 'We moeten er alles aan doen om Tata Steel in Nederland te houden'

"We moeten er alles aan doen om Tata Steel in Nederland te houden." Dat stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver in Dit is de Dag. Tata Steel en andere bedrijven zijn niet te spreken over het plan van GroenLinks om in Nederland een CO2-belasting in te voeren, en het kabinet wil daar vooralsnog ook niet aan, uit angst voor banenverlies. Maar volgens Klaver kunnen ze eruit komen.

In het concept-klimaatakkoord wordt een boetesysteem voorgesteld dat bedrijven moeten stimuleren om minder CO2 uit te stoten, maar volgens GroenLinks werkt dat niet. "Er kan geen sprake zijn van een boete", stelt Klaver. "Die boete is zo ingewikkeld. Bedrijven smullen ervan, want dit is werkgelegenheid voor juristen. Ik denk niet dat dat verstandig is. Wij willen een simpele CO2-belasting en de VVD zou toch ook voor minder bureaucratie moeten zijn."

Haalbaar

Tata Steel en andere bedrijven hebben gewaarschuwd voor het sluiten van hun fabrieken als de CO2-heffing van GroenLinks doorgaat, en dat terwijl ze relatief schoon produceren. "Tata is een bijzonder geval voor zover je schoon staal kan maken", erkent Klaver ook. "Daarom moet Tata ook door de overheid geholpen worden om te kunnen verduurzamen. Wil zo'n CO2 belasting werken, moet je ze ook iets teruggeven."

Premier en VVD-leider Mark Rutte gaf gisteren in Dit is de Dag aan niets te zien in een platte CO2 heffing voor bedrijven, omdat geen enkel ander land dat zou hebben. Klaver denkt dat zo’n nationale regeling wel degelijk haalbaar is: "De prijs voor energie is relatief laag voor bedrijven in Nederland, daar kunnen we stappen zetten. Ik denk dat we eruit kunnen komen. Maar we gaan geen cadeautjes geven aan grote bedrijven."

Jesse Klaver over klimaat, woningmarkt en de provinciale statenverkiezingen

Ster advertentie
Ster advertentie