Politiek
WNL

Hans Borstlap: als minister Van Gennip niet meer mensen aan het werk krijgt, mislukt het hele kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Borstlap: als minister Van Gennip niet meer mensen aan het werk krijgt, mislukt het hele kabinet

Voormalig topambtenaar en voorzitter van de Commissie Regulering van Werk Hans Borstlap roept het kabinet op om “zo snel mogelijk 1 à 2 miljard euro uit het klimaat- en stikstoffonds te halen”, om te gebruiken voor arbeidsbemiddeling. “Als je het niet doet, kun je al die geplande miljarden überhaupt niet uitgeven, want dan is er geen menskracht”, zei de CDA-prominent in Sven Op 1.

In het coalitieakkoord van kabinet Rutte 4 staan onder meer 35 miljard gereserveerd voor klimaatbeleid, en 25 miljard voor de aanpak van de stikstofproblematiek. “Die miljarden kun je zonder handjes niet uitgeven. Je kunt de klimaat- en energietransitie niet maken, zonder een transitie op de arbeidsmarkt”, aldus Borstlap, want “het zijn werkende mensen die die agenda moeten uitvoeren”.

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daarom in de ogen van Borstlap de motor van het kabinet. “Als zij niet meer mensen aan het werk krijgt, mislukt het hele kabinet, en dus is dat van groot gemeenschappelijk belang.” De coalitie heeft vele miljarden gereserveerd, maar is volgens Hans Borstlap “even vergeten om al die miljarden te laten dansen”.

Hoofd- en bijzaken scheiden

Borstlap – voormalig raadsadviseur onder premier Ruud Lubbers – ergert zich aan het feit dat de Tweede Kamer op dit moment debatteert over de sms’jes van premier Mark Rutte, terwijl dat volgens hem “een absolute bijzaak is”. “Er is oorlog aan de grens van het Europese continent, crisis op de woning- en arbeidsmarkt, er liggen gigantische opgaven op het gebied van energie en milieu. Dat de Kamer dan debatteert over sms’jes? Ik zou zeggen: onderscheid hoofd- van bijzaken”, aldus de oud-topambtenaar. “Je kunt het land niet besturen als al het privéverkeer openbaar is.”

Sven op 1 met Hans Borstlap

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie