Naar homepage
Politiek

Oproep PvdA-leider Asscher: Rosenmöller, stem tegen onderwijsbegroting
KRO-NCRV

foto: PvdAfoto: PvdA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep PvdA-leider Asscher: Rosenmöller, stem tegen onderwijsbegroting

"Ik hoop dat GroenLinks in de Eerste Kamer in alle onafhankelijkheid oordeelt over de onderwijsbegroting." Dat zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Ook op de zelfverklaarde onderwijspartij D66 doet Asscher een zwaar beroep.

De PvdA zal tegen de onderwijsbegroting stemmen, omdat volgens Asscher een structureel bedrag van 500 miljoen nodig is om het leraarschap aantrekkelijker te maken en het tekort aan leraren op te lossen. "Het probleem is zo acuut, het raakt de kinderen, het raakt de ouders."

(Geen) hulp van GroenLinks?

Jesse Klaver, de voorman van GroenLinks, heeft eerder gezegd dat zijn partij het kabinet bij de begrotingen zou steunen. Asscher hoopt dat Groen-Links-senator Paul Rosenmöller, die ook voorzitter van de VO-raad is, zich onafhankelijk van de partijlijn zal opstellen en 'voor het onderwijs zal kiezen'. Diezelfde oproep doet hij ook aan coalitiepartij D66.

Extra geld vrijmaken door de - in vergelijking met veel andere beroepen - vrij riante ww-regeling voor docenten te versoberen, vindt Asscher geen goed plan. “Ik denk niet dat je meer mensen naar het onderwijs lokt door de arbeidsvoorwaarden te verslechteren. Er is een tekort van 10.000 FTE, en dan heb je te maken met een crisis.”, zegt de PvdA-leider in gesprek met Sven Kockelmann.

Ook tegen Belastingplan

Behalve tegen de onderwijsbegroting zal de PvdA ook tegen het Belastingplan stemmen. Dat doet de partij met name vanwege de verlagingen van het toptarief en de winstbelasting voor bedrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie