Politiek
EO

'Iedereen bij Forum moet nu kleur bekennen'

foto: ANP/LEX VAN LIESHOUTfoto: ANP/LEX VAN LIESHOUT
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen bij Forum moet nu kleur bekennen'

"Iedereen bij Forum voor Democratie moet nu kleur bekennen over de boreale koers", zegt partijwatcher Chris Aalberts in Dit is de Dag. Hij reageert hiermee op het nieuws dat twee senatoren, Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker, vertrekken naar de nieuwe partij van de geroyeerde Henk Otten.

Volgens Aalberts zal door de actie van Otten iedereen bij FvD de komende tijd worden gevraagd om kleur te bekennen over de zogenaamde 'boreale koers' van de partij. "De vraag is: Ben je voor de koers van Baudet met dat Alt-rightachtige geklets, of ben je voor het alternatief van Otten die daar heel duidelijk afstand van neemt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ruzie over koers of over geld?

Is de malaise bij Forum voor Democratie wel het gevolg van onvrede over de ideologische koers of is het een conflict over partijfinanciën? Voor FvD-lid en columnist Paul van der Bas is het duidelijk. "Zijn er mensen die moeite hadden met die 'boreale speech' van Baudet? Ja. Is dat de kern van het huidige conflict met Otten? Ik denk het niet. Je ziet ook dat mensen als Annabel Nanninga - die ook niets moet hebben van dat conservatieve gebeuren - gewoon achter Baudet blijven staan."

Aalberts is het niet eens met Van der Bas. "Dan heb je dus niet door wat de achtergrond van dit conflict is. Het gaat allemaal om Alt-rightachtige rotzooi die overal door de partij wordt rondgeslingerd. Er zijn FvD'ers die daar op worden aangesproken en die daar nooit voor hebben gekozen. Zulke dingen staan niet in het partijprogramma waar bijvoorbeeld mevrouw Rookmaker voor heeft getekend."

Luister hier het hele gesprek met Chris Aalberts en Paul van der Bas terug:

FvD: ruzie over de koers of ruzie over macht?

Ster advertentie
Ster advertentie