Politiek
PowNed

Steeds meer "zelfcensuur" onder vrouwelijke politici

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer "zelfcensuur" onder vrouwelijke politici

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag onder andere zelfcensuur onder vrouwelijke politici, de strijd tegen verbale intimidatie in de Tweede Kamer, het gezond doorkomen van de zomer en jong talent in de Kleine Komedie.

Zelfcensuur

De spanning is te snijden in het Nederlands politieke klimaat. Binnen de Kamer loopt men op hete kolen en op Twitter staat men dag op dag klaar om de kanonnen af te vuren. Dit met gevolgen voor de professionele context, maar ook voor de privélevens van de Kamerleden.

Zo lijken dreigementen en pesterijen, met meer dan 1100 meldingen in het afgelopen jaar, zo vaak voor te komen dat steeds meer politici niet langer zomaar durven te zeggen wat ze willen. Met name vrouwelijke Kamerleden lijken steeds vaker uit angst aan zelfcensuur te doen. Dit tot het punt waar sommige leden zelfs aarzelen om überhaupt nog de statements of doelen na te streven waar ze zo sterk achter staan.

Video niet beschikbaar

Belletje trekken

Deze ophef op sociale media komt echter ergens vandaan. Dit gedrag wordt immers ook in de Kamer zelf vertoond. Kamerleden lijken zich vaker vijandig en pesterig tegenover elkaar op te stellen, met als consequenties dat de gewone burger steeds meer verdeeld lijkt te worden. Dit gedrag lijkt vertoond en geaccepteerd te worden doordat er te weinig controle binnen de Kamer is. Zo kan de voorzitter een Kamerlid afkappen of een schorsing opdoen, maar wanneer een bizarre uitspraak eenmaal gedaan is, is het virale fragmentje voor Twitter al niet meer tegen te houden.

Hierdoor ontstaat er een soort 'belletje trekken' cultuur, waarin Kamerleden elkaar bijna lijken te willen overtreffen in wie er met het meeste weg weet te komen. Het feit dat de voorzitter je achteraf weer vraagt om te gaan zitten is immers zo weggeknipt voor je volgende Instagram filmpje.

Video niet beschikbaar

Smeren, smeren, smeren!

Het credo van oncologisch chirurg Houke Klomp is deze zomer: "Als je huid hebt, moet je smeren." Niet alleen op het strand of aan het zwembad. Ook in de stad, ook in je tuin, ongeacht je kleur. Het is namelijk een groot misverstand dat mensen met een donkerdere huidskleur zich niet of minder in hoeven te smeren. Dat klopt echter niet. Melanoom kan ook ontstaan in donkerdere huid, waar het dan vaak een slechtere prognose heeft.

Ook heeft Klomp wat te zeggen over de zogenaamde "Franse paradox". Deze stelt namelijk dat het drinken van rode wijn goed zou zijn voor bestendigheid tegen hart- en vaatziektes. Echter blijkt het tegenovergestelde waar. Hoe meer je drinkt, hoe meer risico je loopt. Niet alleen op de eerdergenoemde hart- en vaatziektes, maar op kanker, obesitas en meer.

In conclusie: eet, rook, drink en leef hoe je wil, maar accepteer hier dan ook de consequenties van.

Video niet beschikbaar

Groots talent, Kleine Komedie

Op zondag 2 juli organiseert Stichting Koha een wel hele bijzondere dag. Namelijk het Open Podium 2023 in de Amsterdamse Kleine Komedie. Met dit evenement wil oprichter Tatiana Chevtchouk letterlijk een podium bieden aan jong talent binnen de wereld van klassieke muziek. Zo hoopt ze een opening te kunnen bieden voor de muzikale carrières van de nieuwe generatie. Zo ook Sofia Asghari, wie Tatiana negen jaar geleden voor het eerst hoorde zingen bij Klassiek op het Amstelveld, waar haar performance in klassieke zang het publiek compleet wist te ontroeren.

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 17 juni 2023. Met Wilma Kieskamp, parlementair verslaggever Trouw en biograaf van Sigrid Kaag, Houke Klomp, nog even oncologisch chirurg, vanaf 1 augustus 2023 lid van de raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep en Tatiana Chevtchouk, pianiste en organisator van Klassiek op het Amstelveld, met Wim Voermans als Man Op Afstand.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie