Politiek
EO

Oud-PvdA voorzitter Ruud Koole wil lijsttrekkersverkiezing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-PvdA voorzitter Ruud Koole wil lijsttrekkersverkiezing

Om te komen tot een nieuwe lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid moeten er zo snel mogelijk verkiezingen worden uitgeschreven. Dat zegt de voormalig partijvoorzitter en PvdA-senator Ruud Koole vandaag in Dit is de Dag: "Er moet een open proces komen waar iedereen zich kandidaat kan stellen."

Dit zegt Koole naar aanleiding van het plotselinge vertrek van partijleider Lodewijk Asscher vanwege de toeslagenaffaire. ''Zo krijgt de partij een nieuwe leider die ook gedragen wordt door de partij.''

Weinig tijd

Er zijn nog veertien dagen te gaan voordat de kandidatenlijst bij de Kiesraad ingeleverd moet worden. "Er is nog weinig tijd maar het kan, en ik neem aan dat het partijbestuur nu heel druk bezig is om dat goed te organiseren", aldus Koole. "Het goeie programma waar Asscher aan heeft meegewerkt dat is er al. Aan een goede nieuwe leider kleeft niet meer dat nare verleden van die toeslagen, dus ik hoop dat de partij zich snel kan herstellen."

Over wie volgens Koole de gedroomde opvolger van Asscher moet worden wil hij zich niet uitlaten. "Ik hoop dat de partij een vrije keuze krijgt, en niet automatisch de nummers 2, 3 of 4 van de huidige lijst. Er zijn ook goeie kandidaten van buiten de kamer."

Begrip

Oud-voorzitter en senator Ruud Koole heeft begrip voor de beslissing van Asscher. "Hij heeft een paar signalen niet goed opgepakt en daar heeft hij zijn excuses voor aangeboden. Hij heeft meegewerkt aan een nieuwe koers van de partij. Maar het bleef aan hem kleven in het publieke debat maar ook in de partij. Elke keer dat de toeslagenaffaire ter sprake kwam zei men: 'ja maar jij was toch verantwoordelijk?' En dat werd onhoudbaar voor hem."

Luister hier het hele gesprek terug:

Lodewijk Asscher stapt op om toeslagenaffaire

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie