Politiek
WNL

VVD: minister de Jonge moet voor de zomer voldoende locaties voor tijdelijke huisvesting aanwijzen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: minister de Jonge moet voor de zomer voldoende locaties voor tijdelijke huisvesting aanwijzen

Als het aan de VVD ligt, moet minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge "nog voor het zomerreces voldoende locaties voor tijdelijke huisvesting aanwijzen". "Desnoods met dwang", zei VVD-Kamerlid en woordvoerder Wonen Peter de Groot in Sven Op 1.

Ons land verkeert nog steeds in een ongekende wooncrisis, maar door de stikstofproblematiek, het gebrek aan bouwmaterialen en een nog groter gebrek aan personeel, lukt het nog niet om de gewenste aantallen huizen te bouwen om die crisis te lijf te gaan. De grootste regeringspartij van ons land wil daarom snel aan de slag met tijdelijke huisvesting, omdat die locaties "tegen minder zware regelgeving aanlopen en binnen 8 tot 22 weken bewoonbaar kunnen zijn". De Groot: "Er zijn opslagloodsen waar tienduizenden stuks op de plank liggen te wachten."

Hij maant verantwoordelijk minister De Jonge dus tot actie. "Op het gebied van flexwonen moet hij nu echt een tandje bijzetten. Wij willen dat hij voor de zomer – het zomerreces start in Den Haag over 5 weken (red.) – voldoende locaties gaat aanwijzen voor tijdelijke huisvesting. Desnoods met dwang."

Voorrang statushouders

De discussie over het gebrek woonruimte laait deze dagen weer op door het plan van minister De Jonge om 12,5 procent van de sociale huurvoorraad met voorrang aan statushouders te geven. De liberalen zijn mordicus tegen dat plan, omdat "mensen die al jaren op een wachtlijst staan als eerste recht horen te hebben op die beschikbare huizen". "Statushouders kunnen dan zoveel mogelijk gehuisvest worden in flexwoningen, die er wat ons betreft binnen een termijn van enkele weken kunnen staan", aldus VVD-Kamerlid De Groot.

Peter de Groot (VVD) (3 juni 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie