Politiek
WNL

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: 'NSC bij EVP-fractie nog geen done deal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers: 'NSC bij EVP-fractie nog geen done deal'

Dat de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), toetreedt tot de EVP-fractie in het Europees Parlement is nog geen gelopen race, zegt Jeroen Lenaers, CDA-Europarlementslid en EVP-ondervoorzitter in Sven op 1.

Over de mogelijke toetreding van Bosnië en Herzegovina tot de Europese Unie gaat NSC tegen de EVP-lijn in, noemt Lenaers een voorbeeld. "NSC dient in Nederland moties in die regelrecht tegen het beleid van de EVP ingaan. Dat zal ook hier in Brussel in de gaten gehouden worden en dat wordt meegenomen op het moment dat we over uitbreiding van de fractie beslissen."

Kortom, het stemgedrag van de NSC-fractie in de Kamer ligt bij de EVP-fractie onder het vergrootglas. "Dat geldt voor alle partijen in Nederland en daarbuiten die na de verkiezingen bij de EVP willen", verduidelijkt Lenaers. Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft interesse om aan te sluiten bij de EVP. Voor hen geldt hetzelfde verhaal.

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): 'NSC bij EVP-fractie nog geen done deal' (10 april 2024) - Sven op 1

Formeren met Wilders mogelijk struikelpunt

Het feit dat NSC en BBB op dit moment om de formatietafel zitten met de PVV heeft mogelijk ook invloed op de keuze van de Europese fractie welke partijen ze toelaten. "Het hangt af van wat eruit komt. Als er een coalitie uitkomt met de PVV, zullen een aantal partijen binnen de EVP-fractie daar vraagtekens bij zetten. "

Dat komt volgens de Europarlementariër vooral omdat deze partijen in hun eigen land de strijd aangaan met "extreemrechts". Het zal daarom lastig worden om partijen te accepteren "die regeren met extreemrechts mogelijk maken".

In een aantal andere landen, waaronder Zweden, werkt de EVP en een deel van de liberalen ook samen met radicaal-rechtse partijen, maar dan in een gedoogconstructie. "Helemaal nieuw zal de toetreding van een dergelijke partij dus niet zijn, maar het zal zeker meegewogen worden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Spanning rondom migratiepact

Vandaag, een kleine twee maanden voor de Europese verkiezingen, vellen Europarlementariërs hun laatste oordeel over het EU-migratiepact. Een belangrijk moment, weet ook Lenaers, die voorstander van het pact is. Er wordt gestemd op tien individuele onderdelen van het pact die allemaal politiek gevoelig liggen. Voor drie van deze onderdelen zal het spannend worden of er genoeg voorstanders zijn.

Of het migratie- en asielpact erdoor komt hangt vooral af van wegblijvers, legt Lenaers uit. "Als voorstanders er vandaag niet zijn, zal het spannend worden. We hebben 705 leden, maar stemmen nooit met 705 man", uit Lenaers kritiek op deze Europarlementariërs. "Als één onderdeel faalt, valt namelijk het hele pact. Dan kunnen we opnieuw beginnen."

In het pact staan onder meer voorstellen om migranten eerlijker over EU-landen te verdelen en om met flitsprocedures te gaan werken. Lenaers benadrukt dat iedere vluchteling een individuele beoordeling krijgt. "Het grote verschil is dat vluchtelingen uit Syrië en Eritrea de normale procedure doorlopen. Migranten uit veilige landen kunnen met een flitsprocedure worden geweerd."

De stemming begint rond 17.00 uur in de grote vergaderzaal in Brussel.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie