Politiek
WNL

Voorzitter Nationaal Groeifonds pleit voor verdubbeling budget: 'Zonder financiële injecties komen we er echt niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Nationaal Groeifonds pleit voor verdubbeling budget: 'Zonder financiële injecties komen we er echt niet'

Voorzitter van het Nationaal Groeifonds Rianne Letschert roept op om het bedrag van het Nationaal Groeifonds te verdubbelen. Op deze manier wil zij uiteenlopende welvaartsproblemen in Nederland te lijf gaan. "En heb een beetje geduld en een langere adem. Dan staan we er over tien jaar op alle brede welvaartthema's heel anders voor."

Het investeringsfonds heeft als doel om het duurzame verdienvermogen van Nederland te versterken. Het fonds investeert samen met initiatiefnemers in projecten die op lange termijn voor economische groei moeten zorgen.

Het fonds, opgericht onder leiding van toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra en Eric Wiebes (toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat), werd voor het eerst opgenomen in de miljoennota van 2020 en er werd twintig miljard euro voor vijf jaar voor vrijgemaakt. "Maar zonder financiële injecties komen we er echt niet", benadrukt Letschert in het radioprogramma WNL Haagse Lobby. "Innoveer op alle terreinen waar we nu projecten hebben lopen."

Voorzitter Nationaal Groeifonds pleit voor verdubbeling budget (22 januari 2024) - WNL Haagse Lobby

Lange adem vs. politici

Letschert ziet dat de projecten van het Nationaal Groeifonds niet aansluiten bij de huidige besluiten van politici. "Er zijn korte kabinetstermijnen, terwijl de projecten van het fonds van de lange adem zijn. Politici willen de impact alleen het liefst morgen al zien. Dat kan niet bij dit soort grote investeringen."

De voorzitter benadrukt dat het gaat om minimaal 30 miljoen per project. "De eerste resultaten zie je na drie jaar. Dat is voor veel politici te kort, omdat zij kijken naar wat ze nu moeten hebben aan middelen om de beloftes aan de kiezer waar te kunnen maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zorgen over verdienvermogen Nederland

Steven van Eijck, voormalig LPF-staatssecretaris van Financiën en tegenwoordig kroonlid van de Sociaal Economische Raad, omarmt de oproep van Letschert. Hij maakt zich zorgen over het huidige verdienvermogen van Nederland. "Er zijn in Den Haag veel gesprekken over de uitgaven, maar het geld moet wel worden verdiend. Dat gebeurt niet door de overheid, maar door het bedrijfsleven."

Van Eijck ziet dat het verdienvermogen in Nederland steeds meer wordt aangetast door onder andere de gestegen prijzen voor grondstoffen, hogere loonkosten en investeringen die vaak niet meer in Nederland worden gedaan. "De ondernemer moet inderdaad niet de pinautomaat van Nederland zijn."

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Gerelateerde podcast

WNL Haagse Lobby

WNL Haagse Lobby

Ster advertentie
Ster advertentie