Politiek
AVROTROS

Maak de lobbybrieven openbaar deze formatie, betoogt hoogleraar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak de lobbybrieven openbaar deze formatie, betoogt hoogleraar

Hoezeer zijn Nederlandse parlementariërs vatbaar voor de overtuigingstactieken van lobbyisten? En is lobby per definitie slecht, of misschien ook wel een essentiële spil in het gedegen functioneren van ons openbaar bestuur? Prof. dr. Caelesta Braun pleit voor openbaarmaking van lobbybrieven, komende formatie. Ze is hoogleraar Public Governance & Civil Society aan de Universiteit Leiden doet al jaren onderzoek naar de Haagse lobbypraktijken.

Hoe erg is het gesteld met de Haagse lobby?

Video niet beschikbaar

Wie de term lobby hoort, denkt al gauw aan grote multinationals die voor eigen gewin Kamerleden beïnvloeden. Zodoende heeft het woord over de jaren heen een negatieve bijsmaak gekregen, iets dat volgens Braun niet geheel terecht is. Belangenbehartiging is essentieel voor goed openbaar bestuur, want hoe weet een overheid anders wat wensen uit de maatschappij zijn?

Lobbyregister

Naar aanleiding van een motie van Volt en Omtzigt stond eerder dit jaar het lobbyregister op het punt te worden ingevoerd. Toch besloot het ministerie deze maatregel voorlopig in de ijskast te zetten, onder meer op basis van onderzoek dat Braun met een collega uitvoerde.

Volgens Braun is er nog weinig bekend over de effectiviteit van lobbyregisters. Ze zijn potentieel nuttig, maar in de kern moet het vooral draaien om inzichtelijkheid over wie tijdens onderhandelingen welke belangen op tafel legt, en welke belangen zich vervolgens vertalen in beleid.

Integriteit

Ook is er altijd veel te doen om politici die na hun werk in Den Haag aan de slag gaan voor belangenorganisaties. Braun benadrukt dat we hier alleen de uitwassen van zien, en dat dit negen van de tien keer goed gaat. Wel vindt ze het goed dat er wordt nagedacht over een afkoelperiode voor voormalig bewindslieden, al vraagt ze zich af waarom dit niet ook voor Kamerleden en topambtenaren zou moeten gelden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie