Politiek
BNNVARA

Vluchtelingenopvang in Nederland: 'Het is paniekvoetbal van de politiek'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingenopvang in Nederland: 'Het is paniekvoetbal van de politiek'

Vandaag beslist de gemeenteraad van Zeist over de komst van 700 vluchtelingen naar het Kamp van Zeist. Omwonenden zijn bezorgd en op landelijk niveau lijkt een duidelijk langetermijnplan te missen. In Vroeg! is Petra Vissers te gast, journalist bij dagblad Trouw.

Het Kamp van Zeist is bedoeld als noodopvang voor een periode van vijf jaar. De reguliere Asielzoekerscentra (AZC) zitten vol. Inwoners van het naastgelegen Soesterberg, met 7000 inwoners, maken zich zorgen.

Opvang vluchtelingen veelvuldig in het nieuws

De opvang van vluchtelingen komt veelvuldig terug in het nieuws de afgelopen tijd. Begin 2016 was er ook een vluchtelingencrisis, die vele malen groter was. Vissers vindt dat de huidige situatie een interessante wending neemt in vergelijking met toen en merkt op: “Je ziet wel hetzelfde paniekvoetbal, maar het aantal mensen wat zich hier meldt voor asiel is veel kleiner dan 2016.”

Waarom is Nederland dan zo verrast door deze groep vluchtelingen? Volgens Vissers is de piek gedeeltelijk te voorspellen en heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wel op tijd aan de bel getrokken.

Niet nog een keer op deze manier

Na de stroom van vluchtende Syriërs in 2016 waarbij er noodgedwongen bedden in evenementenhallen opgezet moesten worden, is afgesproken dat dit niet nog een keer op deze manier kan. Er waren plannen gemaakt voor de toekomst, maar daar blijkt nu vrij weinig mee gedaan te zijn volgens Vissers. “Het lijkt een soort politiek wensdenken.” zegt ze. Onder het mom van aankomende verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen lijkt niemand te willen handelen.

Nederland heeft getekend voor bepaalde verdragen en dus moet er zodoende omgegaan worden met vluchtelingen. Vissers beschrijft: “Soms lijkt het net dat de wens dat er geen vluchtelingen meer zijn leidend wordt in het beleid.” De overheid lijkt angstig om de opvang aantrekkelijk te maken, dat zou meer vluchtelingen aantrekken. Vissers gaat regelmatig in gesprek met vluchtelingen. Daaruit blijkt dat vluchtelingen niet naar Nederland komen voor de specifieke opvangregeling, maar omdat Nederland een rijk, welvarend land is.

De uitzending van Vroeg! is terug te luisteren als podcast. Hier hoor je meer over de aanpak van vluchtelingenopvang in Nederland, wat Nederland kan leren van haar buurlanden en of er langtermijnoplossingen zijn.

#17 - Waarom piept en kraakt de opvang van vluchtelingen in Nederland? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie