Politiek
EO

Gert-Jan Segers heeft geen enkele aandrang om minister te worden

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers heeft geen enkele aandrang om minister te worden

ChristenUnie-leider Gert Jan Segers is blij dat hij in de Tweede Kamer zit en heeft geen enkele aandrang om minister te worden. "Ik voel me heel erg een volksvertegenwoordiger", zei Segers donderdagavond in een eindejaarsinterview in Dit is de Dag.

"Ik heb geen enkele aandrang om minister te worden, nee", aldus Gert-Jan Segers. Als partijleider in de Tweede Kamer kan Segers vanuit zijn idealen spreken: "Dat kan veel beter vanuit de Tweede Kamer dan wanneer ik iedere avond een loodgieterstas aan stukken heb die ik allemaal moet doornemen."

Nieuwe periode

De ChristenUnie-voorman denkt nog niet aan stoppen. "Ik teken in voor een nieuwe periode, ik ben beschikbaar. En dan is het aan de kiezer." Volgens Segers kan je een politieke carrière niet plannen. "Kiezers gaan daar over. Stel dat ik een slechte uitslag heb, dan moet ik over mijzelf gaan nadenken of ik wel de juiste man ben op de juiste plaats."

Maar ook wanneer de uitslag positief is, zegt hij verantwoordelijkheid te hebben: "Je hebt altijd zelf een keuze maar ook een verantwoordelijkheid. Je moet jezelf niet te groot maken en denken dat het van jou afhangt."

Als de ChristenUnie na de verkiezingen weer kan aanschuiven aan de onderhandelingstafel, zal hun prijs deze keer hoger zijn. Segers: "We hebben op heel veel onderwerpen winst kunnen boeken, dat is geïncasseerd en dat is hartstikke mooi. Maar in de volgende ronde heb ik nieuwe eisen. Dus ja, de prijs gaat dan wel omhoog."

Saamhorigheid

Segers hoopt dat we iets geleerd hebben van de eerste coronacrisis afgelopen voorjaar, waarin hij zag dat er iets bijzonders gebeurde met zorg voor elkaar en waar iedereen van goede wil was. "Ik wil heel graag een beter Nederland, dat wat we hebben geproefd in die eerste golf. Saamhorigheid, dat wil ik graag kenmerkend laten zijn voor Nederland", aldus de partijleider.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie