Politiek
KRO-NCRV

Marijnissen (SP) haalt uit naar Kaag: 'Wees duidelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen (SP) haalt uit naar Kaag: 'Wees duidelijk'

"Ik vind dat ze (Sigrid Kaag, lijsttrekker voor D66, red.) meer duidelijkheid moet geven over de koers." Dat zegt SP-lijstrekker Lilian Marijnissen bij 1 op 1.

"Ik ben heel benieuwd wat dat nieuwe leiderschap precies inhoudt", zegt Marijnissen, reagerend op de verkiezingsspotjes van D66 waar Kaag spreekt over 'nieuw leiderschap'. "Je kunt wel veel kritiek hebben. Maar als je uiteindelijk niet zegt of je naar links wil kijken, of kijken of we een progressief kabinet kunnen vormen. Dan zie ik van dat nieuwe leiderschap nog niet zo veel terechtkomen."

'VVD-light'

Marijnissen verwijt D66 bovendien een "soort VVD-light" te zijn. En zegt zich te storen aan de rol die lijsttrekker Kaag zichzelf aanmeet door "een soort toeschouwer" te spelen van het kabinet waar zij zelf onderdeel van uitmaakt.

D66 staat momenteel in de peilingen voor op de SP. Eerder gaf Kaag aan weinig te zien in de oproep van demissionair premier Rutte om na de verkiezingen met een aantal partijen toe te werken naar een apart herstelplan. Volgens Kaag gebeurt dat sowieso al. Marijnissen noemt die oproep van Rutte een campagnetruc. "Kom dan ook maar door met wat daarin moet staan", zegt ze. Volgens Marijnissen is het beste herstelplan overigens "een herstelplan zonder de VVD".

'Democratisering van de werkvloer'

De verkiezingen gaat de SP in met een voor hen herkenbaar links geluid. Met een pleidooi om de werkvloer te democratiseren wil Marijnissen dat werknemers meer zeggenschap en winstuitkeringen krijgen. En dat een topman of -vrouw van een bedrijf maximaal tien keer het salaris van de mensen op de werkvloer mag verdienen.

Marijnissen haalt uit naar Kaag: 'wees duidelijk'

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie