Politiek
EO

'Kabinet komt niet in zwaar weer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kabinet komt niet in zwaar weer'

"Ik verwacht niet dat het kabinet in heel zwaar weer komt." Dat stelt SGP-leider Kees van der Staaij in Dit is de Dag in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Hoe zal de partij zich in de Eerste Kamer opstellen?

Vorig jaar liet minister-president Mark Rutte op een jubileumcongres van de SGP nog weten 'met extra belangstelling' te kijken naar de opvattingen van de staatkundig gereformeerden. Rutte heeft zich meermaals gesteund geweten door de kleine partij van Kees van der Staaij en bij de start van Rutte3 was al enige zorg over de minimale meerderheid in de Tweede Kamer. En nu dreigt na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart een meerderheid in de Eerste Kamer te verdwijnen.

Maar Van Der Staaij verwacht geen problemen voor het kabinet Rutte3. "We zitten niet in een periode dat er sterke bezuinigingen nodig zijn. Wij kunnen samen met andere partijen kijken waar we kunnen steunen. Als het nodig is en in onze lijn past, zijn we daar nooit te beroerd voor."

Klimaat

De Tweede Kamer voert vanavond een debat over de laatste ontwikkelingen in het klimaatbeleid van het kabinet. De doorrekeningen van de planbureau’s pakten voor huishoudens niet goed uit en nu heeft het kabinet een CO2-heffing voor bedrijven en een lagere energiebelasting voor burgers aangekondigd.

"Je haalt de wind uit de zeilen van de oppositie, maar het is wel een beetje een zooitje", oordeelt Van Der Staaij. "Aan de ene kant had je cijfers van een doorrekening en dan zeg je meteen: 'Het is nu weer anders.' Terwijl er behoefte is aan helderheid. Waar zijn we nu aan toe?"

Als het gaat om klimaatbeleid heeft de SGP niet bepaald een groen imago, maar Kees van der Staaij spreekt dat tegen: "Wij zijn behoorlijk ambitieus als het gaat om zorg voor de schepping. Maar je hebt soms bepaalde stappen die je niet steunt. Bijvoorbeeld het heel snel sluiten van kolencentrales. Dat vinden wij kapitaalvernietiging."

Kees van der Staaij op weg naar PS2019

Ster advertentie
Ster advertentie