Politiek

CU: D66 moet bijdraaien over halvering veestapel

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU: D66 moet bijdraaien over halvering veestapel

"D66 heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren. Tjeerd de Groot (D66) is een sympathieke collega, maar wat hij heeft gezegd is behoorlijk stom." Dat zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber in het radioprogramma 1 op 1. Ze vindt dat haar coalitiepartner door de pomp moet, want "de minister gaat haar woorden niet terugnemen."

Minister Schouten van Landbouw heeft dinsdag tijdens het boerenprotest op het Malieveld gezegd dat zolang zij minister is, er geen halvering van de veestapel zou komen. "De minister komt niet terug op haar woorden", zegt partijgenoot Dik-Faber. Dat betekent dus dat D66 volgens de ChristenUnie moet terugkomen op hun eerdere plan. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat hij dat niet van plan is.

Quote

Het is niet verstandig wat D66 doet

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber
"Het is niet verstandig wat D66 doet. Als je de boeren mee wil krijgen, dan moet je niet roepen dat je de veestapel wil halveren. Boeren slaan de krant open, lezen dat en denken: 'dan kan ik ophoepelen. Lelystad Airport wordt wel geopend, en voor mij is er geen plek in dit land.' Die gevoelens snap ik", vindt Dik-Faber, om eraan toe te voegen: "Als we allemaal onze politieke stokpaardjes gaan berijden, dan komen we er niet uit. Dan wil de VVD dat Lelystad Airport opengaat, D66 wil de veestapel halveren en het CDA wil geen dier minder."

De Formule-1 in Zandvoort bekleedt net zo min een uitzonderingspositie in de hele stikstofdiscussie als de naar openstelling hunkerende luchthaven in Flevoland, stelt Dik-Faber. "Zandvoort staat wat ons betreft in hetzelfde rijtje als Lelystad Airport. Het kan niet zo zijn dat we tegen de boeren zeggen: jullie moeten vertrekken terwijl tegelijkertijd Zandvoort en Lelystad niet ter discussie staan."

'Rabobank speelt kwalijke rol'

"De Rabobank heeft een hele slechte rol gespeeld, en draagt zeker verantwoordelijkheid", zegt Dik-Faber over het voorstel van GroenLinks in het Algemeen Dagblad woensdag dat de Rabobank moet meebetalen aan de uitkoop van boeren. "Ik heb te vaak met boeren aan de keukentafel gezeten die financiële problemen hebben. De financiële sector heeft een kwalijke rol gespeeld, de schaalvergroting aangejaagd en dat bleek niet houdbaar."

Ster advertentie
Ster advertentie