Politiek
NOS

Eerste Verkiezingsdebat NOS live op NPO Radio 1

foto: ANP/NPO Radio 1/NOSfoto: ANP/NPO Radio 1/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Verkiezingsdebat NOS live op NPO Radio 1

Vandaag, 26 februari, is het moment dat alle politieke partijen de campagne voor de verkiezingen vol in gaan. Vorige week zei VVD-lijsttrekker en premier Rutte nog dat 'dit geen tijd is voor het uitvergroten van verschillen'. Om 17.00 uur zullen we het zien, want dan is het eerste grote Verkiezingsdebat van de NOS op NPO Radio 1.

Kijk het debat terug

Het NOS Verkiezingsdebat op NPO Radio 1 is hier terug te kijken.

Voor presentator Lara Rense is het op voorhand een bijzonder debat. "Het is namelijk voor het eerst in tijden dat ik niet vrijwel de enige vrouw aan tafel ben. Ik ben benieuwd of het een andere dynamiek gaat geven. Ik kijk er enorm naar uit."

Vijf vrouwen doen mee aan het Verkiezingsdebat, nog nooit waren het er zoveel. Drie namen kunnen voor enige verwarring zorgen: Lilianne, Lilian en Liane... van respectievelijk de PvdA, SP en 50Plus.

De lijsttrekkers van alle dertien partijen die op dit moment gekozen zijn in de Tweede Kamer zijn uitgenodigd in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Een politiek historische plek dus, want van 1796 tot 1992 was het de vaste vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Acht thema's

Wonen, onderwijs en zorg zijn een paar van de thema’s die aan bod komen. Ook zullen presentatoren Lara Rense en Xander van der Wulp de politici vragen hoe iedereen weer vertrouwen kan krijgen in de overheid en hoe ons land ervoor staat na de coronacrisis. Het zijn stuk voor stuk thema's die kiezers belangrijk vinden.

In totaal zijn er 8 blokken, waarbij steeds drie lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

Van der Wulp heeft vooral zin in het laatste afsluitende blok 'Nederland na de crisis'. Dat wordt een confrontatie tussen de lijsttrekkers van VVD, PVV en CDA. Van der Wulp: "Het zijn op dit moment de drie grootste partijen in de Tweede Kamer en ze staan er in de peilingen het beste voor." Hij verwacht een pittig debat voor Rutte. "De houdbaarheid van Rutte zal ter sprake komen en de lijsttrekker van de VVD sluit de tweede grootste partij, de PVV, op voorhand uit voor een eventuele coalitie."

De rechtstreeks uitzending is op vrijdag 26 februari van 17.00 - 19.00 uur op NPO Radio 1. Het debat is ook te zien op NPO Politiek, via NOS.nl en via de app van de NOS.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie