Naar homepage
Politiek

Asscher: 'Bij kerstdrukte moeten winkels eerder dicht'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'Bij kerstdrukte moeten winkels eerder dicht'

"Het kabinet doet niets", dat zei PvdA-leider Lodewijk Asscher gisteravond tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. "Kan je nou niet beter met z’n allen een periode thuisblijven, minder doen. En dan zorgen dat dat korter duurt, zodat je daarna weer de cafés, de cultuur en de evenementen open kan doen?", vroeg hij het kabinet. Maar een totale lock down ziet hij niet zitten. Dat noemt Asscher bij 1 op 1 een "heel extreem voorbeeld."

"Ik heb in augustus gezegd dat als je sneller en steviger ingrijpt, dan hoeft het niet zo uit de hand te lopen. Het kabinet heeft dat steeds niet gedaan. En intussen zitten we in een situatie die ik heel ernstig vind." Hij noemt de huidige situatie onhoudbaar. "Het is vreemd als je de bibliotheken met veel bombarie twee weken sluit, terwijl met black friday je over de hoofden kon lopen in de winkelstraten. Dan ben je toch niet serieus bezig dat virus te bestrijden?"

Maar de voorman wil niet vooruitlopen op specifieke maatregelen of een lock down. Daarover zegt hij: "Vraag het Outbreak Management Team (OMT) wat ervoor nodig zou zijn om in de komende weken het aantal besmettingen terug te dringen." Wel is Asscher blij dat het kabinet in overleg met gemeenten met een plan van aanpak komt om drukte zoals bij black friday te voorkomen. Daar hoort wat hem betreft ook het eerder sluiten van winkels bij.

Het ging gisteravond ook over de vaccinatieopgave. Asscher heeft er vooralsnog "geen vertrouwen" in dat de structuur van 25 afzonderlijke GGD’en daarvoor de oplossing biedt. "De minister zegt: 'we zijn klaar als we klaar moeten staan', maar dat is hetzelfde antwoord als bij de testcapaciteit", waarmee Asscher verwijst naar de problemen die de GGD'en in het voorjaar hadden bij het testen en bron- en contactonderzoek.

Ideologische veren terug

Afgelopen maandag droeg Asscher zijn Den Uyl-lezing voor. Vernoemd naar de sociaal democraat Joop den Uyl die tussen1973 tot 1977 minister-president was. Asschers' voorganger Wim Kok beschreef jaren geleden in diezelfde lezing hoe hij zijn ideologische veren afgooide. Een daarna veelgehoorde metafoor over de stand van de sociaal democratie. Asscher haalde op zijn beurt diezelfde veren weer aan. Met een pleidooi tegen politiek pragmatisme en tegen het denken vanuit de BV Nederland. Over nieuwe bestaanszekerheden en een overheid die zijn burgers beschermt. Op de vraag hoe vast de veren nu aan de PvdA-voorman zijn vastgeplakt, zegt hij: "In mijn lezing zeg ik dat die veren mensen moeten laten vliegen. Dus het gaat niet om mij of de PvdA, maar over de visie die wij hebben voor Nederland."

0 procent werkloosheid

In de lezing spreekt de PvdA over 0 procent werkloosheid. Asscher erkent desgevraagd dat 0 procent werkloosheid eigenlijk een utopie is, maar benadrukt dat het streven ernaar minstens zo belangrijk is. Hij wil daarbij dat werkloosheid een collectieve verantwoordelijkheid wordt. "Werkloosheid is vaak gezien als een individueel probleem: 'je doet niet goed je best.' Maar juist door corona zien we dat hele mensenmassa's hun inkomen verliezen. Dat bewijst dat het niet jouw schuld is. Als het een gedeeld probleem is, kunnen we het ook samen oplossen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie