Politiek

Premier Rutte vanaf NAVO-top: Nog meer geld voor Defensie nodig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte vanaf NAVO-top: Nog meer geld voor Defensie nodig

Volgens premier Rutte moet er ook de komende jaren meer geld naar Defensie om te kunnen blijven voldoen aan de 2% norm die de NAVO stelt. Dat zei hij donderdagochtend in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Rutte sprak deze woorden uit vanaf de NAVO-top in Madrid: “We verhogen onze defensie-uitgaven nu en kunnen dus in 2024 en 2025 aan de NAVO-norm van 2% voldoen. Als de economie daarna doorgroeit, zakken we daar weer onder. Dus dat betekent dat er dan ook meer geld naar defensie zal moeten. Maar dat moet dan nog wel formeel besloten worden door dit kabinet of het volgende. Mijn verwachting is dat dit politiek geen probleem zal zijn.”

Meest bijzondere NAVO-top

Volgens de minister-president is deze NAVO-top de meest bijzondere die hij heeft meegemaakt als premier. “Als ik de afgelopen jaren de revue laat passeren, dan kom ik tot de conclusie dat deze top er echt uitspringt. Er is een enorme versterking van de alliantie, van het bondgenootschap door de Russische dreiging. Het zodanig opbouwen van de oostgrens is ook historisch. En dat Zweden en Finland gaan toetreden tot de NAVO natuurlijk. 200 jaar is Zweden neutraal geweest. Het zegt dus wel wat over de bijzondere tijd waarin we leven.”

Zware wapenleveranties aan Oekraïne

Prioriteit van Mark Rutte is het blijven leveren van zware wapenleveranties aan Oekraïne. Dat benadrukte hij ook zijn bijdrage op de NAVO-top. Rutte: “We kunnen geen mensen leveren aan Oekraïne natuurlijk, omdat we niet direct in oorlog zijn, maar we moeten met elkaar wel zware wapens blijven leveren. Ik heb daarover gesproken met de Oekraïense president Zelenski en met premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk. We moeten namelijk ook andere landen daar op blijven wijzen en er meer aan doen om die landen mee te krijgen.”

Rutte vervolgt: “Ik ga niet zeggen om welke landen het gaat. Maar het gaat om het belang van deze strijd en oorlog. We moeten bereid zijn om pijn te lijden, dat merken we natuurlijk al door de hoge prijzen en inflatie. Die prijs moeten we betalen voor onze langjarige prijs voor vrijheid en veiligheid.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie