Politiek
AVROTROS

Prem Radhakishun: ‘Het vieze, vuile kapitalisme heeft tegenwicht nodig’

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Prem Radhakishun: ‘Het vieze, vuile kapitalisme heeft tegenwicht nodig’

De PvdA is niet meer tegen het ‘vieze, vuile kapitalisme’, stelt radiopresentator Prem Radhakishun. Sterker nog, de partij doet eraan mee. Dat doet zijn PvdA-hart pijn, vertelt hij bij MISCHA!

#365 - Prem Radhakishun: 'De PvdA is niet meer tegen het vieze vuile kapitalisme' - MISCHA!

Hij had er graag gestaan, op de plek van Frans Timmermans. Prem Radhakishun wilde lijsttrekker worden van Groenlinks-PvdA. “Om het kapitalisme aan te pakken.” Maar zover mocht het niet komen, er kwamen geen open verkiezingen.

Lange tijd was Prem Radhakishun PvdA’er in hart en nieren. Toen hij in 1985 naar Nederland kwam, werd hij direct lid van de partij. Hij stond op de lijst voor de Provinciale Staten in Noord-Holland, werd benaderd voor een plek op de stemlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 en was actief in verschillende commissies.

Maar volgens Radhakishun is de partij niet meer wat hij geweest is. “De PvdA is een kapitalistische partij geworden, met uitbuiting van de onderklasse.” Als voorbeeld neemt hij arbeidsconstructies bij gemeentes in Nederland.

Schoonmaker en burgermeester

“Vroeger waren de schoonmaker en de portier in dienst van de gemeente, met dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als de burgemeester. Op het sinterklaasfeest bij de gemeente, kwam het kindje van de schoonmaker het kindje van de wethouder tegen.”

Dat is volgens Radhakishun niet meer. “Onder het mede-regeren van Groenlinks-PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam bijvoorbeeld, zijn al die schoonmaaksters ontslagen en worden ze nu ingehuurd via een of ander bedrijf, zonder al die goede voorwaarden.”

Socialisten versus kapitalisten

Radhakishun heeft naar eigen zeggen veel (voormalig) PvdA’ers gesproken. “Mensen zeggen: als ze in de oppositie zitten dan lullen ze als socialisten, als ze regeren zijn het vieze vuile kapitalisten."

Hij vervolgt: “Waar was de PvdA tijdens het toeslagenschandaal? Lodewijk Asscher was als minister van Sociale Zaken destijds zelfs verantwoordelijk voor dat strenge fraudebeleid. Maar ik heb ze er niet over gehoord. En dan zeggen ze nu: vertrouw op me, stem op me. Maar hoe moet ik op die partij stemmen, als ze me eerst kapot hebben gemaakt?"

#365 - Prem Radhakishun: 'De PvdA is niet meer tegen het vieze vuile kapitalisme' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie