Politiek
EO

Rechts kabinet in zicht: goed nieuws voor Nederland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechts kabinet in zicht: goed nieuws voor Nederland?

Alle seinen voor het nieuwe rechtse, extraparlementaire kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD staan op groen. Is dit goed nieuws voor het land? En gaan de vier partijen, die zes maanden deden over de formatie, het vier jaar volhouden? “Op grote thema’s als stikstof en migratie kunnen ze weinig veranderen”, zegt journalist en politicoloog Chris Aalberts in Dit is de Dag (EO).

Een rechts extraparlementair kabinet! Goed nieuws voor Nederland?

Video niet beschikbaar

Het nieuwe rechtse kabinet is zeker een felicitatie waard voor Nederland, vindt journalist en politicoloog Roderick Veelo. “De vier partijen hebben samen 88 zetels, dus dat lijkt me wel volgens de wil van het volk.” Op dit moment praten de partijleiders nog wel met hun fracties over het bereikte onderhandelingsakkoord.

Nu het nieuwe kabinet er eindelijk komt, kunnen we zien wat het gaat opleveren, zegt Aalberts. “Je kunt natuurlijk allerlei combinaties maken met meerderheden, maar de PVV heeft een grote overwinning gemaakt dus het is logisch ze de kans geven om dit waar te maken.”

‘Beperkte mogelijkheden’

Op het gebied van stikstof en migratie, twee belangrijke thema’s voor in ieder geval PVV en BBB, zijn de mogelijkheden beperkt, zegt Aalberts. “Er wordt absoluut geweld aangedaan aan de feiten over migratie. Ook zijn de mogelijkheden daarbij beperkt, zegt hij:

“We weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van stikstof en migratie, twee grote dingen voor in ieder geval PVV en BBB”, zegt Aalberts. En dat is volgens hem beperkt: “Europese regels en verdragen blijven gewoon gelden. De asielregels komen daar voor een groot deel vandaan. Dus de Europese Unie gaat zich er niet zo veel van aantrekken.”

Voortrekkersrol

Veelo denkt dat het nieuwe kabinet daar wel degelijk iets aan kan veranderen. “We zien gewoon dat we een opvangprobleem hebben en de kiezer heeft dat ook duidelijk gemaakt. Er komen mensen naar Nederland omdat ze hier denken de meeste kans te hebben op asiel, wat ook zo is. Ik denk dat Nederland daarin een voortrekkersrol in Europa kan vervullen.”

In het licht van migratie maakt Aalberts zich vooral zorgen om de druk om op de zorg, sociale voorzieningen en de woningmarkt: “De meeste mensen die hier naartoe komen zijn gewoon arbeidsmigranten. Er is geen enkel idee over hoe we daar wat aan gaan doen. De vraag is of de PVV-kiezers straks sneller een huis krijgen als je de asielzoekers allemaal wegjaagt, ik denk dat dat niet zo is.”

Gaat nieuwe kabinet de eindstreep halen?

Gaat dit kabinet de rit van vier jaar kunnen volmaken? Beide heren zien dat wel gebeuren. “Ze zouden elkaar ook heel stevig vast kunnen houden”, zegt Aalberts. “Dan kan het zomaar vier jaar worden.”

Ook Veelo denkt dat: “Er is natuurlijk best lang onderhandeld”, zegt hij. “Dan kan je zeggen dat dit ten koste gaat van het vertrouwen. Maar het kan ook zo zijn dat ze door het lange onderhandelen nu goed weten wat zaken zijn waar het kabinet in de loop van de rit op zou kunnen vallen. En dat ze daar inmiddels afspraken over hebben gemaakt. Dus zou dit zomaar een kabinet kunnen zijn dat er vier jaar zit.”

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie