Politiek
WNL

Politie bij 50PLUS-congres 'bewijst dat je als jonge partij stevige statuten moet hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie bij 50PLUS-congres 'bewijst dat je als jonge partij stevige statuten moet hebben'

De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Video niet beschikbaar

De politie heeft volgens een woordvoerder een persoon "met lichte dwang" naar buiten geleid. Het gaat om Gerard van Hooft, voormalig bestuurslid en een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap, zo bevestigt Van Hooft zelf aan het ANP. Op verzoek van voorzitter Jorien van den Herik verwijderde de politie Van Hooft. Het bestuur onder leiding van Van den Herik wil het Rotterdamse gemeenteraadslid Ellen Verkoelen als lijsttrekker, maar Van Hooft wierp zich op als tegenkandidaat.

"Het is een bijzonder manier om je politieke concurrent uit te schakelen," reageert Victor Pak, politiek verslaggever van EW, in WNL In de Kantine. "Dit is echt on-Hollands, allemachtig." Eerder Schreef Pak een stuk over 'plofpartijen', nieuwe partijen die ten onder gaan aan ruzie. Volgens Pak is daar een patroon in te zien.

Geert Wilders

"In ons onderzoek kwam naar voren dat hoe Geert Wilders het doet, hij is het enige lid van zijn partij, veel politici toch wel aanspreekt. Dan heb je weinig tegengas." Maar Pak nuanceert zijn uitspraak direct, want ook Wilders heeft 'gedoe' gehad. In 2019 was een groep PVV'ers in Noord-Holland achter de schermen bezig met plannen voor het oprichten van een alternatieve partij. Een partij met dezelfde idealen, maar met leden en meer democratie, zoals ze destijds zelf zeiden.

"Wat er vandaag is gebeurd op het 50PLUS-congres bewijst dat je als jonge partij vaak te maken krijgt met een bron van onrust en dat je goede en stevige statuten moet hebben." Op die manier is de manier van besturen duidelijk - ook als er iemand uit de partij moet worden verwijderd.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie