Politiek
AVROTROS

Kees van der Staaij blikt terug op de Nashvilleverklaring: 'Ophef was jammer en onnodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Staaij blikt terug op de Nashvilleverklaring: 'Ophef was jammer en onnodig'

Het was een stormachtig half jaar voor Kees van der Staaij, partijleider van de SGP. In januari begon dat met grote ophef over Nashvilleverklaring, die hij onderschreef. "Dat was jammer en onnodig", zegt hij in gesprek met Joost Vullings in Radio EenVandaag.

Waterfietsen met Kees van der Staaij

Van der Staaij is niet blij met de manier waarop over de Nashvilleverklaring werd bericht. "Dat gaf direct heel veel negativiteit." Volgens Van der Staaij wordt het neergezet als een anti-homopamflet, terwijl het manifest naar zijn mening veel meer is dan dat.

Juist wel welkom

"Toen ik de teksten zag, was het voor het eerst dat ik vanuit de orthodoxe kerken hoorde verklaren dat ze een schuld hebben ten opzichte van homoseksuele mensen en hen een volwaardig welkom heten in onze gemeente. Zo uitgesproken. Het was voor mij opvallend dat dat erin stond."

Van der Staaij werd overweldigd door de vele negatieve reacties. Hij noemt dat jammer, en zegt daarnaast dat ze volgens hem niet nodig waren. Voor hem is de Nashvilleverklaring niet zozeer anti-homo. "Door dubbelzinnige formuleringen kon het gevoel ontstaan dat mensen die homoseksuele gevoelens hebben daar niet mee naar buiten mochten treden. Dat is eigenlijk al niet aan de orde."

'Hopelijk komt er iets moois van'

Volgens Van der Staaij is de ruimte voor andere of afwijkende meningen behoorlijk ingeperkt en hij betreurt dat. "Ik kreeg het gevoel dat ik over homoseksualiteit en het huwelijk geen andere mening meer mocht hebben dan de gangbare."

Geen goede ontwikkeling, zegt de SGP-voorman, want 'je moet het gesprek hierover wel gaande houden'. Dat is Van der Staaij zelf steeds blijven doen; praten over deze kwestie. "Ik heb er veel goede en persoonlijke gesprekken over gehad. En in een goed gesprek heb ik het idee dat je dichter bij elkaar kan komen. Ik hoop dan altijd dat er na alle hectiek iets moois uit voortkomt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie