Politiek
KRO-NCRV

Tuur Elzinga (FNV): Polder nog niet op één lijn voor formatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuur Elzinga (FNV): Polder nog niet op één lijn voor formatie

Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, vertelt bij 1 op 1 dat werkgevers en werknemers elkaar de laatste tijd "meer hebben kunnen vinden". Maar van een gezamenlijke positie om in te steken bij de formatie is nog geen sprake.

Video niet beschikbaar

Elzinga is een kleine twee weken geleden verkozen tot voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. Sindsdien heeft de bond de werkgevers van VNO-NCW al een paar keer getroffen. Elzinga zegt het idee te hebben "stappen te kunnen zetten." Maar op de vraag hoelang het duurt voordat er dan een soort akkoord ligt, wil hij nog niets zeggen.

Niet eens als uurloon onder 14 euro blijft

Voor de FNV staan het verminderen van het aantal flexibele contracten en een verbetering van het sociaal minimum bovenaan de wensenlijst. Belangrijk onderdeel daarvan is een verhoging van het minimumuurloon dat nu zo’n tien euro per uur bedraagt. Wat de bond betreft, moet dat naar 14 euro. Want, zo zegt de kersverse voorzitter: "Mensen moeten weer leven in plaats van overleven."

Quote

Mensen moeten weer leven in plaats van overleven

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak zich eerder uit voor een verhoging van het minimumloon. Wellicht komt dat uit op bijvoorbeeld 12 euro per uur. Elzinga noemt dat een "stap in de goede richting. Maar over een minimumuurloon onder de 14 euro worden we het niet eens."

Tuur Elzinga (FNV); Polder nog niet op één lijn voor formatie

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie