Politiek
KRO-NCRV

Minister van Engelshoven: Nieuwe wet vrouwenquotum per 1 januari 2021

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister van Engelshoven: Nieuwe wet vrouwenquotum per 1 januari 2021

Nu de Kamer heeft ingestemd met de invoering van een bindend vrouwenquotum, verwacht minister Ingrid van Engelshoven dat dit per wet is geregeld. "Binnen een jaar moet dit worden gerealiseerd", stelt de D66-bewindsvrouw in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Januari 2021 moet lukken. Daar streven we naar."

'Vrouwenquotum per 1 januari 2021 van kracht'

Gisteren stemde een Tweede Kamer-meerderheid in met een bindend vrouwenquotum. De SP schaarde zich tóch achter het CDA-D66-voorstel, in ruil voor toezeggingen voor gratis kinderopvang en en een vrouwenquotum doorgetrokken over de hele werkvloer.

In de praktijk komt dat erop neer dat beursgenoteerde bedrijven moeten zorgen dat hun raden van commissarissen in de toekomst goed is voor minimaal 30 procent vrouwen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van zo’n vrouwenquotum.

'We schrijven geschiedenis'

Tot grote vreugde van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en verantwoordelijk voor Emancipatie. Op Twitter reageerde ze direct zodra de Kamermeerderheid een feit was. "We schrijven geschiedenis. We doorbreken het old boys netwerk en zetten een grote stap naar gelijkheid en diversiteit in de top van het bedrijfsleven."

Deze 'grote stap' moet in een nieuwe wet van kracht worden op middellange termijn, zo benadrukt minister Van Engelshoven aan Sven Kockelmann. "De wet Bestuur en Toezicht loopt tegen het einde. Dan kan een nieuwe wet voor een vrouwenquotum mooi van kracht gaan worden. Januari 2021 moet zeker lukken."

Dat dit op het bordje komt van minister Sander Dekker ziet Van Engelshoven niet als een mogelijke handicap. Ondanks dat hij geen warm voorstander was van een bindend vrouwenquotum. "Sander Dekker moet hier dus maar werk van gaan maken. En, nee, ik hoef hem hiermee echt niet achter de broek aan zitten. Zo werkt dat niet binnen dit kabinet. We gaan samen aan de slag."

Lege stoel

Van Engelshoven wil ook niet horen dat deze nieuwe wet in goede bedoelingen blijft steken. Of dat bijvoorbeeld aandeelhouders van grote bedrijven deze wet naast zich neer zouden kunnen leggen.

"Iedereen moet zich aan de wet houden en dat geldt ook voor de top van het bedrijfsleven of aandeelhouders", zo reageert Van Engelshoven. "En indien ze zich niet aan deze wet houden, dan blijft de stoel in de top van het bedrijfsleven leeg. Dat is dan de sanctie en die leggen we dan rechtswege op."

D66-lijsttrekkersschap

Op de slotvraag of vrouwen per definitie nu een streepje voor krijgen bij de verkiezingen om het D66-leiderschap, gaf Van Engelshoven niet direct thuis. Binnen en buiten Politiek Den Haag is het immers het een publiek geheim dat D66-TweedeKamer-fractievoorzitter Rob Jetten niet alleen warm loopt voor het D66-lijsttrekkerschap.

Ook de D66-ministers Sigrid Kaag en Kasja Ollongren staan daar voor open. "Ik zou het heel mooi vinden als de dan keuze op een vrouw valt maar daar ga ik niks over zeggen."

Opmerkelijk is dat Van Engelshoven niet uitsluit om zichzelf verkiesbaar te stellen voor de hoogste positie van D66, zo verklapte ze aan Sven Kockelmann. "U blijft me verleiden tot allerlei uitspraken maar ook hier ga ik dus niks over zeggen."

Ster advertentie
Ster advertentie