Politiek
WNL

Burgemeester Maastricht over asielaanpak van kabinet: 'Dit gaat hem niet worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Maastricht over asielaanpak van kabinet: 'Dit gaat hem niet worden'

Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake heeft geen vertrouwen dat het kabinet gaat slagen in de asielaanpak. "Het gaat het kabinet niet lukken. De politieke verdeeldheid is enorm", zegt de burgemeester in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Daarom pleit de burgemeester in een brandbrief aan het kabinet om de asielcrisis op te lossen met een asiel-OMT. "Stel een team samen van deskundigen en zorg dat die wel beslissingen nemen. Er zijn gemeenten die niet leveren en daar moet de spreidingswet aan bijdragen, maar die is er nog steeds niet", legt Penn-te Strake uit. De burgemeester twijfelt of de spreidingswet er überhaupt komt. "En als de wet er uiteindelijk ligt, dan is het te laat. We zien dat de Maas aan het stijgen is, dan gaan wij de zandzakken regelen, maar dat kunnen we nu niet. Het leiderschap zien we niet."

Deze week kwam staatssecretaris Eric van der Burg met een nieuw pakket aan asiel maatregelen. Zo mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zelf bepalen waar statushouders of asielzoekers geplaatst worden, bijvoorbeeld in hotels, zonder tussenkomst van de burgemeester. De De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is daar kritisch op. Burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg Penn-te Strake is juist positief. "Wij zitten in een crisis. Iedereen kan een hotelkamer boeken, dus waarom het COA niet."

Politietekort

Tegelijkertijd kampt Provincie Limburg met tekorten bij de politie. "Als je kijkt naar de grens in Limburg, meer dan 200 kilometer grenst aan België en Duitsland. Dit is een doorstroomgebied van criminelen. Bij ons is geen enkele ondermijningszaak niet internationaal", vertelt Penn-te Strake.

Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, probeert samen te werken met andere landen maar volgens de burgemeester is dat niet genoeg. "De minister snapt het wel, maar je zou willen dat ze zegt: 'We komen langs en we gaan het regelen.' Politiek maakt soms niet alles zonnig."

De tekorten bij de politie hebben ook te maken met ziekteverzuim vanwege PTSS, waar de helft van de wijkagenten mee thuiszit. "Daar maken we ons wel zorgen om", zegt de burgemeester.

Kritiek benoeming baas van het OM

Penn-te Strake, voormalig hoofdofficier van justitie van het parket Maastricht, is het eens met die kritiek van de NVVR, de vakbond waarin medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn verenigd. Er zou te weinig zeggenschap zijn over de benoemingsprocedure voor een nieuwe OM-baas, bleek uit de Volkskrant vandaag. "Zorg voor een stem voor medewerkers. Het is wederom een toenemende mate waarin politiek stuurt en waar dat niet zou moeten. Je moet zorgen dat je Trias Politica hebt", aldus Penn-te Strake.

Over een week start de nieuwe baas bij het OM, Rinus Otte.

Afscheid

Op 1 juli neemt Penn-te Strake afscheid als burgemeester van Maastricht, omdat ze zeventig is en door wetgeving moet stoppen. Toch zit Penn-te Strake nog vol energie. Zij vindt dat de "hele oude" wetgeving moet veranderen. "Als het brein goed is, moet je gebruikmaken van dat brein."

Wat de afzwaaiend-burgemeester precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk. "Ik heb mijzelf een oriëntatiejaar gegund. Er komen wel verzoeken binnen, maar tot nu toe zeg ik op alles nee." Maar niks doen zit er niet in. "Ik ga wat vrijwilligerswerk doen."

Annemarie Penn (burgemeester Maastricht) over de asielaanpak van het kabinet en de strijd tegen de georganiseerde misdaad (26 mei 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie