Politiek
WNL

VEMW-directeur: kabinet moet per sector openbaren welke bedrijven kans maken om afgesloten te worden van gas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VEMW-directeur: kabinet moet per sector openbaren welke bedrijven kans maken om afgesloten te worden van gas

Volgens VEMW-directeur Hans Grünfeld, die belangenvertegenwoordiger is van zakelijke energie- en watergebruikers, moet het kabinet meer transparantie bieden in de lijst met de 60 bedrijven waarmee afspraken gemaakt zijn over hoe zij in een uiterste noodsituatie kunnen worden afgeschakeld van het gas. “Ik ben een voorstander van het openbaar maken van de sectoren die op deze lijst staan, plus de consequenties die het afschakelen van bedrijven heeft voor burgers en de Nederlandse maatschappij”, aldus Grünfeld.

De bedrijven op deze lijst hebben allemaal een aansluiting op het hogedruknet van landelijk gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS), rechtsreeks. “Het gaat om hele grote bedrijven in de chemie, staal, voeding en glasproductie”, legt Grünfeld uit. De bedrijven zelf weten niet waar, maar wel dat ze óp de lijst staan. Dat de lijst niet openbaar is komt in de eerste plaats omdat het hier om bedrijfsvertrouwelijke informatie gaat. “Op de tweede plaats zijn het bedrijven die over het algemeen onderdeel uitmaken van internationale ondernemingen die beursgenoteerd zijn. Dus dit is ook koersgevoelige informatie.”

‘Boodschap Gasunie erg onverstandig’

Dat Gasunie een aantal dagen geleden een rapport naar buiten bracht waarin het bedrijf concludeerde dat er in Nederland geen gastekort zal optreden zonder Russisch gas komende winter noemt Grünfeld “verbazingwekkend” en “erg onverstandig”. Dit omdat we momenteel juist een “ongekend spannende” periode tegemoet gaan, die in de komende maanden nog veel spannender kan worden. “We weten niet wat Poetin in gedachte heeft, en we weten niet of de Nord Stream 1 weer gaat stromen of niet.”

De analyse van de Gasunie gaat uit van een aantal, volgens Grünfeld, zeer positieve aannames. “Nederland heeft een aantal goede maatregelen genomen, dat is zeer verstandig en dat heeft de regering terecht gedaan.” Zo is het goed dat de Gasunie de opdracht heeft gekregen de capaciteit waarmee vloeibaar aardgas (lng) als vervanging van Russisch aardgas ontvangen kan worden, te vergroten. “Maar dat veronderstelt wel dat dat vloeibaar aardgas beschikbaar komt voor Nederland, en dat is onzeker.”

Volgens hem is de enige mogelijke verklaring voor de positieve boodschap van de Gasunie de paarse olifant in de kamer: gaswinning uit het Groningerveld. De discussie hierover wordt door de positieve boodschap mogelijk afgewend. “Het is in Nederland een buitengewoon gevoelig onderwerp, bijna een taboe.”

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie