Politiek
WNL

Pieter Omtzigt maakt sterke indruk in eerste lijsttrekkersdebat: ‘Die pas op de plaats maken deed hij als enige’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt maakt sterke indruk in eerste lijsttrekkersdebat: ‘Die pas op de plaats maken deed hij als enige’

"Het Noorden is uiteindelijk de winnaar van het lijsttrekkersdebat geworden." Dat concludeert de Friese CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Ik vond het een heel betrokken en ook beschaafd debat."

Het Noordelijk Lijsttrekkersdebat van maandagmiddag was het eerste echte debat in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Het is georganiseerd door Friesland, Groningen en Drenthe. Onder anderen Lilian Marijnissen (SP), Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) waren van de partij.

'Dat deed Omtzigt als enige'

Voor het CDA was Pieter Omtzigt, de nummer twee, aanwezig. Lijsttrekker Wopke Hoekstra moest namelijk vergaderen over de coronamaatregelen. Volgens De Rouwe maakte zijn partijgenoot Omtzigt een goede indruk. "Hij ging als een staatsman even heel bewust boven de partijen staan en ging niet mee in het verleidelijke van mooie beloftes. Het is heel verleidelijk om van alles te beloven. Op een gegeven moment hadden we in een kwartier de Nedersaksenlijn, de Lelylijn en station Meppel die waren opgeknapt, als je alle beloftes van iedereen optelt."

Pieter Omtzigt maakt sterke indruk in eerste lijsttrekkersdebat

Maar Omzigt deed wat anders, stelt de CDA-gedeputeerde. "Die zei in alle eerlijkheid: we zitten in een crisis. We ondersteunen alles en iedereen met veel geld maar het moet ook terugkomen. Als je zijn onderwerp, het vertrouwen herstellen dat kapot is, terugziet bij Omtzigt en hij kaart dat aan. Dat vind ik dapper. Hij heeft het lef om even die winstwaarschuwing te geven in plaats van dingen te beloven die je niet waar kan maken. Die pas op de plaats maken deed hij als enige en ook heel knap."

'Dat gebeurt dan niet'

PvdA-prominent Jacques Wallage was bijna tien jaar burgemeester in Groningen en heeft het debat ook gevolgd. "Ik zit ook met al die ervaring van die jaren te kijken en ik vraag mij dan af: moet dat zo qua opzet? Heel veel thema’s, veel deelnemers en dat gaat nogal ADHD-achtig. Dat deden ze allemaal prima maar het is zonde dat je een paar van die serieuze vraagstukken niet wat rustiger kan uitdiepen. Bijna alle vraagstukken die aan de orde kwamen, zijn vrij ingewikkeld. Als je dat met drie, vier statements moet afdoen, dan doe je onrecht wat er aan vraagstukken in Noord-Nederland speelt."

Wallage haalt hierbij de Lelylijn aan. "De reden waarom die snelle verbindingen tussen het Noorden en het Westen er nooit is gekomen, is dat die berekeningen altijd gaan over het aantal passagiers die je van A naar B moet vervoeren. En heel simpel gezegd: dan wonen er in Noord-Nederland te weinig mensen voor dat soort berekeningen. Dan is het zogenaamd niet rendabel. Maar als je dat aanlegt, planologisch, dan is dat voor alle plekken aan de lijn beter. Dat is niet alleen een politieke keuze zoals in het debat werd gezegd, maar ook een principiële keuze. Hoe beschouwen wij onze infrastructuur? Als iets om mensen van A naar B brengen of als planologische keuze om gebieden met elkaar te verbinden en de economie aan te jagen."

Graag had de PvdA-prominent hier meer over gezien in het debat. "Zo’n onderwerp zou je dan uitgebreid moeten bespreken maar dat gebeurt dan niet."

'Omtzigt draaide dat mooi om'

Voor de VVD was niet Mark Rutte, die ook moest vergaderen, maar Sophie Hermans bij het debat. Zij is de nummer drie van de VVD, nummer twee Tamara van Ark was afwezig omdat zij zich moest laten testen op corona. VVD-gedeputeerde in Drenthe Henk Brink vond naast Hermans ook Omtzigt een goede indruk maken. "We zitten in een moeilijke crisis. Die onzekerheid is het ergste want je weet nooit hoe het uitpakt, zoals bij de avondklok. Ik vond dat Omtzigt dat mooi omdraaide. Hij zei: je kan blijven hakken, je kan blijven afgeven, je kan altijd zeggen dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt maar dat vind ik te goedkoop."

En dat is waar de mensen juist behoefte aan hebben, stelt Brink. "Dat is niet de grote verschillen zoeken maar hoe krijgen wij dit land na corona weer uit de crisis? Hoe gaan wij dan weer verder? En ik denk dat Omtzigt dat goed gedaan heeft, en indirect deed Sophie Hermans dat ook."

‘Mensen ook perspectief bieden’

De VVD-gedeputeerde vindt heel gemakkelijk om over iets te oordelen zoals de avondklok. "Dan zeggen ze dat Frankrijk, Duitsland en België – waar ze ook een avondklok hebben – het beter doen. Laten we nou voorzichtig zijn en niet alleen maar in het negatieve blijven. Ik wil graag vooruitkijken en mensen ook perspectief bieden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie