Politiek
KRO-NCRV

CDA: Wees open over Amerikaanse kernbommen in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: Wees open over Amerikaanse kernbommen in Nederland

Het CDA wil dat de regering 'transparant' is over het nucleaire wapenarsenaal op Nederlands grondgebied. Officieel weten we van niks, maar de kernwapens zijn wel aan vervanging toe. Donderdag komt de oppositie met een motie om kernwapens terug te sturen naar de Verenigde Staten.

CDA: Wees open over Amerikaanse kernbommen in Nederland

"We willen hetzelfde regime als de Duitsers, namelijk open zijn over wat er ligt. Ik wil kijken of we daar een stap in kunnen zetten", zegt CDA-defensiewoordvoerder Martijn van Helvert in 1 op 1. De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat de regering zich gaat inspannen bij de Amerikanen om kernwapens uit Nederland weg te halen. Ook de Russen moeten zich dan ontwapenen.

'Ruige motie'

"Ja, we zijn voor het weghalen van nucleaire wapens aan beide kanten", verzekert Van Helvert. Maar, dan moet er eerst meer transparantie komen, want, "officieel weten we niet of Nederland kernwapens heeft. Eind december is er een uitgebreid debat, daar wil ik me goed op voorbereiden".

Van Helvert is niet van plan om snel een 'ruige motie te steunen, Nederland heeft er niet alles over te zeggen'. "Ik heb liever meer transparantie en openheid over kernwapens. Je kunt niet meteen het einde van alle wapens eisen. Dat willen we allemaal wel. Als je het onderste uit de kan wil, krijg je het lid op de neus."

Ster advertentie
Ster advertentie