Podcast
AVROTROS

De podcast-tips van VINK: Makkelijke eters, Vogelvrij, Gay en Gelukkig en Bach. En nu?

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De podcast-tips van VINK: Makkelijke eters, Vogelvrij, Gay en Gelukkig en Bach. En nu?

In VINK geven Mischa Blok, Vincent Bijlo en Stan Putman elke week podcast-tips in VINK: de podcastgids van Nederland. Deze week is journalist en radiomaker Jaap Friso te gast. Hij is de maker van De Grote Vriendelijke Podcast. Deze week raadt VINK de volgende podcasts aan: Bach. En nu?, Makkelijke eters, Vogelvrij en Gay en Gelukkig.

#134 - Makkelijke eters - En ze leefden nog gay en gelukkig - Bach. En nu? - Vogelvrij

Bach. En nu?

Bach. En nu? is een podcast van NPO Radio 4 waarin pianist Jacqueline 48 Nederlandse componisten heeft gevraagd om een ‘antwoord’ te schrijven op een van de twee maal 24 preludes uit het Wohltemperierte Klavier van Bach.

"Je krijgt dus een hele leuke staalkaart van wat wij aan componisten in Nederland hebben en wat zij doen met die toonsoorten”, vertelt Bijlo over de afleveringen van Bach. En nu?.

Makkelijke eters

In Makkelijke eters praten restaurant-recensenten Hiske Versprille en Joël Broekaert over producten ‘die doorgaans niet op hoog niveau’ worden besproken’. Wat dacht je van viennetta, slasaus met kruiden of paprikachips?

“Twee van mijn favorieten komen samen in deze podcast: ik hou enorm van eten. En podcast is een andere liefhebberij van mij”, vertelt Putman. “Ze bespreken een thema uit culinaire laagcultuur. Het is voedsel dat iedereen kent en waar iedereen mening over heeft, maar wat niet wordt gebruikt in sterren-restaurants.”

Ook oude reclames komen in deze podcast aan bod. "De makers zijn ook allebei heel goed met taal, dat maakt het ook leuk om naar te luisteren", zegt Putman.

Vogelvrij

De podcast Vogelvrij gaat over VVD’er Sjoerd Swane. Het gaat over machtsmisbruik en corruptie in het gemeentebestuur. Lisa Dekker en Jirri Glaap geven achtergrond over het leven van Swane en over hoe hij tegen de lamp liep.

"Er kleefde van alles aan hem, met toestanden. Ik kende die naam wel vaag, maar ik wist niet van de hoef en de rand”, zegt Jaap Friso. "Ze proberen heel veel mensen te spreken, maar niemand wil eigenlijk praten. En dan proberen ze hem te zoeken. Alles gaat eigenlijk een beetje mis in deze podcast maar dat maakt ‘m zo charmant", zegt Friso.

"Wat er zo leuk aan deze podcast is, is dat gemeentepolitiek vaak suffig is, maar dan is er Sjoerd Swane en die is zo kwaadaardig, waar eigenlijk niemand tegenop kan", zegt Bijlo.

Gay en Gelukkig

Harm Edens gaat in Gay en Gelukkig in gesprek met LHBTI+-ers. Edens gaat in de gesprekken op zoek naar hoe het ervoor staat met de vrijheid en gelijkheid van LHBTI+’ers in Nederland.

"Ze vragen meteen in de podcast: ‘Welke letter ben jij’, dat vind ik heel leuk”, zegt Jaap Friso. Mischa Blok: “Ik heb toch nog steeds dingen gehoord die ik niet wist en waarbij ik nog nooit heb stilgestaan, terwijl er veel podcasts over zijn. En Harm Edens kan dat ook als geen ander, door de losheid die hij heeft."

"Hij voegt echt heel veel toe inderdaad, omdat het helemaal niet soft en niet invoelend is. Het is heel leerzaam", zegt Bijlo.

Andere afleveringen van VINK beluisteren?

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie