Podcast

'Wilders profiteert het meest van het eerste lijsttrekkersdebat'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wilders profiteert het meest van het eerste lijsttrekkersdebat'

[EO] Voormalig spindoctors Jack de Vries (CDA) en Julia Wouters (PvdA) bekeken het NOS Radiodebat op NPO Radio 1. Niet alleen is het 'debatseizoen' daarmee begonnen, ook is het de start van de podcast De Spindoctors die in aanloop naar de verkiezingen van 17 maart dagelijks is te horen.

#1 - 'Wilders profiteert het meest van eerste lijsttrekkersdebat' - De Spindoctors

In een twee uur durend debat kruisten de dertien partijen in de Tweede Kamer de degens. De voormalig adviseur van Lodewijk Asscher, Julia Wouters, vond de opzet een 'verademing' doordat er niet gedebatteerd werd aan de hand van één stelling maar van een thema.

Met name Geert Wilders had geluk met de thema's, zag Jack de Vries. Onderwerpen als klimaat en integratie waren een kolfje naar zijn hand: "Electoraal heeft Wilders van alle lijstrekkers het meest geprofiteerd", stelt Jack. Wilders zou je daarmee de winnaar van het debat kunnen noemen, vindt hij. Julia vond dat er geen duidelijke winnaar was.

Vrouwelijke lijstrekkers

Julia keek met veel interesse naar de vijf vrouwelijke lijsttrekkers die het volgens haar goed deden: "Marijnissen en Ploumen hadden soms een goede comeback door een beetje humor in het debat te brengen." Het viel haar bovendien op dat de vrouw van CDA-voorman, Wopke Hoekstra, nul keer genoemd werd in het debat: "Hij had wel door dat dat uitgewerkt was."

De aanval van Mark Rutte in het eerste debat op Thierry Baudet vond Jack dan weer zeer opvallend. Rutte berispte Baudet om het 'homofobe' en 'antisemitische' karakter van de partij. "Daar heeft Rutte over nagedacht. Hij dacht: dat punt moet ik maken."

Volg De Spindoctors

Van 1 maart tot en met de landelijke verkiezingen van 17 maart zullen Julia Wouters en Jack de Vries te horen zijn in de podcast De spindoctors via je favoriete podcastapp en via de site van NPO Radio 1. Heb je vragen? Stel ze aan Jack en Julia via podcastradio1@eo.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie