Podcast
NTRVPRO

Maartje vangt al vijf jaar lang vluchtelingen op in haar huis

foto: DOCSfoto: DOCS
  1. Nieuwschevron right
  2. Maartje vangt al vijf jaar lang vluchtelingen op in haar huis

Op een grote boerderij in het oosten van het land, tussen de honden, de pony’s, de schapen en de varkens, vangt Maartje Epema al vijf jaar vluchtelingen op, die ze beschouwt ze als haar eigen familie. Maker Mirjam van Biemen volgde Maartje ruim een jaar en maakte er een documentaire over voor de podcast DOCS, In volle vlucht. Waarom zou je je met hart en ziel inzetten voor mensen die je niet kent? En als je zoveel geeft aan wildvreemden, hoeveel blijft er dan over voor je eigen gezin?

#7 - In volle vlucht - DOCS


Nooit eens met zijn vijven

Maartje woont met haar partner Frank en hun drie kinderen in een huis waar altijd wat te beleven valt en iedereen muziek maakt. Maar sinds 2015 zijn ze nauwelijks meer met z'n vijven geweest. Op het dieptepunt van de vluchtelingencrisis besloot Maartje in actie te komen en sindsdien vangt het gezin jonge mannen op, hoofdzakelijk vluchtelingen uit Syrië.

Maartje met -vanaf de rug gezien- de nieuwe pleegbroer Abdulkader

Terwijl het voor de meeste mensen volstaat om af en toe een klein bedrag over te maken aan een goed doel, blijkt het voor Maartje volkomen vanzelfsprekend om haar huis en leven open te stellen voor vreemdelingen. In haar ogen zijn al die andere mensen juist vreemd, die vinden dat dit geen burgerlijke plicht is: "Ik verbaas me er altijd over dat hoe meer mensen hebben, hoe protectionistischer ze worden. Het is toch logisch dat hoe meer je hebt, hoe meer je deelt? Ik snap daar helemaal niks van…"

Quote

Het is toch logisch dat hoe meer je hebt, hoe meer je deelt? Ik snap daar helemaal niks van…

Maartje

Dadendrang

Maker Mirjam van Biemen volgde Maartje ruim een jaar, om te begrijpen wat haar drijft en te zien welke gevolgen haar beslissing heeft, zowel voor zichzelf als haar gezin. Maartjes kinderen blijken veel bewondering te hebben voor de dadendrang van hun moeder, maar tegelijk worden dochters Lente (15) en Rosa (14) ook soms gek van het permanente bezoek. Alleen thuis zijn is onmogelijk. Een keer naakt je kamer uitlopen al helemaal. Rosa: "Ik moet altijd rekening houden met mensen. Altijd, altijd, altijd!!"

Quote

Ik moet altijd rekening houden met mensen. Altijd, altijd, altijd!!

Rosa

Wat de kinderen ook lastig vinden, is dat hun moeder veel op pad is en soms ook grote risico’s neemt om mensen te helpen. Zo reisde ze op eigen houtje naar Turkije om twee Syrische jongens uit de gevangenis te halen. Wat als ze onderweg was opgepakt met twee illegale vluchtelingen?

Maartje zelf blijft er nuchter onder: "Ik heb een paspoort, ik heb een rijbewijs, ik ben gezond, ik heb een familie, ik heb werk en dan ga ik mensen helpen. Wat is daar moeilijk aan?"

Maartje in Turkije op weg terug naar Europa

Maar het blijkt moeilijk om de grenzen te bewaken, als je grenzeloos van aard bent en de liefde onuitputtelijk lijkt. Want terwijl Maartje de jongemannen wist te behoeden voor een uitzetting naar Syrië, miste ze wel de verjaardagen van haar drie kinderen. Is het dat allemaal waard? En in hoeverre zijn Maartjes reddingsacties zelf niet ook een vlucht?

Het podcast-only programma DOCS

Luister iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie