Podcast

Motie Muusse: moet de leeftijdgrens om te stemmen omlaag naar 16 jaar?

foto: Wessel de Grootfoto: Wessel de Groot
  1. Nieuwschevron right
  2. Motie Muusse: moet de leeftijdgrens om te stemmen omlaag naar 16 jaar?

[KRO-NCRV] Moet de kiesgerechtigde leeftijd omlaag naar 16 jaar? Talitha Muusse bespreekt het in de tweede aflevering van nieuwe podcast Motie Muusse met Habtamu de Hoop, de nummer 9 op de kieslijst van de PvdA.

In de podcast Motie Muusse (KRO-NCRV) praat Talitha Muusse met jonge kandidaat-Kamerleden over hun politieke dromen, drijfveren en verwachtingen. En ze de dienen een motie in. Deze keer: de kiesgerechtigde leeftijd moet omlaag naar 16 jaar. Wat zijn de argumenten voor en tegen?

Over de leeftijdsgrens is de laatste jaren steeds meer discussie. Zo deed de commissie-Remkes drie jaar geleden onderzoek naar het parlementair stelsel. De commissie concludeerde dat er te veel twijfel bestond om de grens te verlagen, maar vond geen doorslaggevende argumenten voor of tegen.

Voor en tegen

Volgens politicoloog Roderick Rekker is het maar net wie je ernaar vraagt: partijen die denken dat jongeren op hen zullen stemmen, zijn eerder geneigd voor dit idee te pleiten.

Een vaak gehoord argument om vóór te zijn is zorgen voor een zo hoog mogelijke opkomst bij verkiezingen, stelt Rekker. "Als mensen eenmaal één keer gaan stemmen, dan gaan ze het vaker doen. Als jongeren 16 jaar zijn wonen ze vaak nog thuis en dan is de gedachte dat ze met hun ouders mee naar het stemlokaal kunnen." Dit effect is wel eens onderzocht en bleek aanwezig, maar bleek tevens niet heel groot.

Mensen die tegen het idee zijn, halen vaak aan dat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn om een weloverwogen keuze te maken. Rekker: "Maar het verschil tussen 16- en 18-jarigen blijkt niet zo groot."

Luister verder

Meer horen over kiesgerechtigde leeftijd en wat Habtamu de Hoop van deze motie vindt? Luister hieronder naar de tweede aflevering van Motie Muusse:

#2 - De kiesgerechtigde leeftijd moet naar 16 jaar - Motie Muusse

Motie Muusse, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is te beluisteren via NPO Luister, Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts en Google Podcasts.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie