Podcast
EONOS

NOS Sportforum: 'Dit WK atletiek is een speeltje voor de sjeiks'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS Sportforum: 'Dit WK atletiek is een speeltje voor de sjeiks'

De finale van de 100 meter bij de WK atletiek, het koningsnummer, daar wil je als sportliefhebber bij zijn. Maar niet in Qatar, zo blijkt. Als er iets is wat de sportliefhebbers de eerste dagen van de WK atletiek in Doha is opgevallen, dan zijn het wel de akelig lege tribunes die het decor vormen voor een van de grootste sportevenementen van het jaar.

{podcast audio="115964" caption="'Dit WK atletiek is een speledingetje voor sjeiks'" }

Het doet pijn in het sporthart van de gasten van het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. "Het gaf een naar gevoel", stelt NOS-commentator Joris van den Berg. "Dit is geen sport met hart en ziel."

Kil beeld

Ook de fraaie lichtshows waarmee de wedstrijden elke avond worden omlijst, kunnen het kille beeld van dit WK niet wegnemen, stelt Van den Berg. "Al die lampen op de baan zien er schitterend uit en er wordt geprobeerd om het voor jonge mensen aantrekkelijker te maken, dat is goed. Maar we weten allemaal hoe het zit in zo'n land", zegt hij om die woorden meteen toe te lichten.

"Het is allemaal politiek met wat steekpenningen, er wordt met geld gesmeten, het wordt vervolgens door straatarme mensen in elkaar gezet en in het land zelf maakt niemand zich druk om het evenement."

'Opblaasbare stad'

Commentator Andy Houtkamp is in Doha. "Ik heb het gevoel alsof ik in een opblaasbare stad ben. Als dit WK is afgelopen, trekken ze de stekker eruit en gaan al die gloednieuwe, hoge gebouwen in elkaar en is het hier weer een woestijn."

De atletiekcommentator van de NOS is wel onder de indruk van de sportfaciliteiten in Doha. "Alles is hier mogelijk. De WK turnen, wielrennen en zwemmen zijn hier al gehouden. Let maar op, binnen twintig jaar komen de Olympische Spelen hierheen."

'Speeltje voor de sjeiks'

"Alles is mogelijk", haakt onderzoeksjournalist Marco Knippen van het Noordhollands Dagblad in. "Maar je hoort atleten niet te schofferen. Dat gebeurt nu wel. Een marathon die om middernacht moet worden gehouden en waar het alsnog dertig graden is en de sporters bij bosjes uitvallen..."

Volgens Knippen wordt de IAAF voornamelijk gedreven door geld. "Ze zeggen dat ze met de keuze voor Qatar een ander podium zoeken en een breder publiek willen aanspreken. Nou, het publiek zit er niet. Het is gewoon een speeltje voor de sjeiks!"

Wil je geen enkele aflevering van het Sportforum meer missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Deze aflevering terugluisteren kan ook op de site van de NPO.

Ster advertentie
Ster advertentie