Podcast

Beste radiosatire in podcast Hallo Hier Hilversum

foto: Foto: NPO Radio 1/VPROfoto: Foto: NPO Radio 1/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Beste radiosatire in podcast Hallo Hier Hilversum

[NTR] Het was absurdistische radio, waarvan de makers vonden dat het geen satire genoemd mocht worden: Borát plantte op de radio het zaadje van de latere tv-serie Jiskefet.

In Hallo Hier Hilversum bespreken Ger Jochems en Vincent Bijlo de hoogtepunten van satire op de radio. "Nieuws voor de vissers was een fameuze radiorubriek van het latere Jiskefet-duo Herman Koch en Michiel Romeijn in Borát, een absurdistisch radio-eilandje van VPRO-maker Rik Zaal", aldus Vincent.

Van Borát zijn 284 afleveringen gemaakt, met als fameuze onderdelen Goedkope Meningen, het Borat Kinderhoekje, Kees Dijkstra en Nieuws voor de Vissers. "Het lulvisje was mijn favoriet, maar dat hebben we nergens kunnen terugvinden", zegt Ger Jochems. "Je mocht dit van de makers geen satire noemen, maar absurdistische radio."

Bijlo liet zich in zijn werk als komiek inspireren door Borát: ‘Dit is een soort van humor gaf mij veel ruimte voor een absurdistische manier van vrijdenken."

Hallo Hier Hilversum besteedt in vier afleveringen aandacht aan satire op de radio:

{podcast audio="82643" caption="#20 Hallo Hier Hilversum - chaotische satire van Ronflonflon en Dik Voormekaar " }

DKL Tours: Proloog

{podcast audio="81081" caption="#18 Hallo Hier Hilversum - satire op de radio " }

Hemel op aarde

In deze aflevering ook aandacht voor De Hemel op Aarde, een rubriek in het KRO-programma Krachtvoer. Harry Jekkers en Kees Meinderts leverde daarin satirische dialogen tussen God de Vader en Jezus van Nazareth. Na 10 afleveringen werd het uit de ether gehaald door de KRO omdat ze het te blasfemisch vonden. Jochems: "De KRO bracht ongelofelijk veel satire, maar telkens ontstond er gelazer over."

Torpedo Theater

De makers van Hallo Hier Hilversum zijn dinsdagavond 9 april te gast in het Torpedo Theater in Amsterdam. Vincent Bijlo en Ger Jochems worden bevraagd door Stef Lokin. En er is livemuziek van Bas Grevelink. Hij zingt memorabele liedjes die via de radio tot ons kwamen en deel gingen uitmaken van ons collectieve geheugen.

Andere Tijden over 100 jaar radio

Het tv-programma Andere Tijden besteedt woensdagavond 10 april aandacht aan de geschiedenis van de radio. Als spreekbuis van de zuilen in de samenleving, staat de radio aan de basis van het omroepstelsel zoals het tot de dag van vandaag voort bestaat.

Hallo Hier Hilversum

Abonneer je op Hallo Hier Hilversum en mis geen enkele aflevering van deze podcast over 100 jaar radio. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie