Podcast

CDA-staatssecretaris Mona Keijzer: 'Een conservatieve politica, met een sociaal hart'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-staatssecretaris Mona Keijzer: 'Een conservatieve politica, met een sociaal hart'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

Vandaag schuift een lid van het kabinet aan. Mona Keijzer is namens het Christen-Democratisch Appèl demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ze deed vorig jaar tevergeefs een gooi naar het CDA-lijssttrekkerschap. Nu heeft ze haar pijlen gericht op het Torentje. Commissielid Patrick Nederkoorn tovert een actuele casus uit de hoge hoed voor de sollicitant van vandaag.

#7 - CDA-staatssecretaris Mona Keijzer: 'Een conservatieve politica, met een sociaal hart' - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Premier Keijzer

De sollicitant lijkt wat gespannen voor dit gesprek, af en toe giechelt ze wat. Op de vraag van de commissievoorzitter waarom mevrouw Keijzer geschikt is als de nieuwe minister-president van ons land, volgt een kraakhelder antwoord. "Wat mij geschikt maakt om dit land te leiden, is dat ik heel goed begrijp wat er in het leven van gewone mensen gebeurt. Aan de ene kant: doorgronden van grote, complexe problemen, daar oplossingen voor vinden, maar elke keer weer jezelf afvragen: wat betekent het nou voor de Nederlander?"

Positieve discriminatie

Mevrouw Keijzer, die zichzelf als een progressieve politica ziet, vertelt de commissie-Douwes dat zij voorstander is van anoniem solliciteren en van het instellen van een vrouwenquotum. "Dertig jaar geleden was nog precies diezelfde discussie over te weinig vrouwen op bepalende posities in onze samenleving. Als je op een gegeven moment ziet dat dat niet verandert, word ik voorstander van een vrouwenquotum."

Wilhelmus

De sollicitant van vandaag geeft aan ook conservatieve kantjes te hebben. "Ik ben een groot voorstander van het kennen van de geschiedenis van je land. Ik erger me kapot aan leden van het Nederlands Elftal die niet het Wilhelmus mee kunnen zingen. Echt, houd eens op. Ga je schamen!"

Belastingparadijs

Mocht de commissie-Douwes mevrouw Keijzer tot nieuwe minister-president uitroepen, dan is het de vraag of Nederland dan nog steeds als zogenaamd belastingparadijs kan worden gezien. "Volgens mij is dat overdreven. Er zijn wel constructies geweest die niet goed waren, maar volgens mij zijn die wel flink aangepakt."

Stokje overnemen

Commissielid Patrick Nederkoorn neemt Mona Keijzer mee naar de Rijnhal in Arnhem, het is 2035. Haar wordt de vraag gesteld wie in 2035 CDA-leider Mona Keijzer zal opvolgen. De door Nederkoorn geschetste situatie kan mevrouw Keijzer duidelijk niet bekoren. Ze kiest haar eigen woorden en gaat niet mee in deze casus van de commissie. Waarvan akte!

Tot uw dienst!

Commissievoorzitter Douwes geeft het laatste woord aan mevrouw Keijzer. Ze maakt hier geen gebruik van, want haar is alles duidelijk. "Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden". Volgende week is het laatste sollicitatiegesprek. Daarna zal de commissie een weloverwogen beslissing nemen.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is sinds woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Ster advertentie
Ster advertentie