Podcast

SP-premierskandidaat Lilian Marijnissen: 'Geen woorden maar daden!'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-premierskandidaat Lilian Marijnissen: 'Geen woorden maar daden!'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht kandidaten een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

Lilian Marijnissen is sinds 3 jaar de baas van de Socialistische Partij (SP). Na 17 maart wil ze VVD-premier Mark Rutte opvolgen als premier van ons land. Eerst wacht een gesprek met de commissie-Douwes.

#6 - SP-premierskandidaat Lilian Marijnissen: 'Geen woorden maar daden!' - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Bescheiden leider

Na de openingsvraag van de commissievoorzitter, 'Waarom bent u geschikt als minister-president?', toont mevrouw Marijnissen zich wel erg timide. Volgens haar moeten anderen hier maar over oordelen. Uiteindelijk geeft ze toch antwoord op deze prangende vraag. "Ik vind mezelf geschikt, omdat het tijd is voor de SP aan de macht. Als je nu ziet dat de ene na de andere partij onze ideeën overneemt. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het zijn wel mooie woorden voor de verkiezingen. Ik wil me ervan vergewissen dat het na de verkiezingen ook echt wordt omgezet in daden."

Stem van de mensen

Kandidaat-premier Marijnissen laat de commissie weten dat ze er niet op uit is om een grote carrière in Den Haag op te bouwen. "Ik voel me een volksvertegenwoordiger, veel meer dan een politicus. Ik zie het helemaal niet, ook het premierschap niet, als een carrièrestap voor mezelf. Bij de SP zijn we volksvertegenwoordigers, we willen de stem van mensen in het parlement zijn. We zitten in de politiek voor de goede zaak."

SPeeltuinobsessie

De commissie leest zich voor elk sollicitatiegesprek minutieus in. In bijna elk interview met de kandidaat van vandaag valt de naam van kinderspeeltuin Elckerlyc in Oss. Naamgever van de commissie wil het naadje van de kous weten. Marijnissen: "Dat is de speeltuin die door mijn moeder samen met vrijwilligers hier in Oss is gebouwd. Toen ik klein was, was er in Oss te weinig speelgelegenheid. Mijn moeder baalde daarvan, net als andere moeders. Toen is mijn moeder twee jaar lang alle deuren in Oss langsgegaan om geld op te halen en vrijwilligers te verzamelen. En toen hebben ze samen een gigantische speeltuin gebouwd. Dus niet alleen een wipkip en een glijbaan, maar een gigantische speeltuin waar tienduizenden kinderen per jaar komen spelen."

Glazen bol

Kunstenares Tinkebell is lid van de commissie-Douwes. Zij legt de sollicitant van vandaag een casus voor. Hiervoor zijn we aanbeland in 2030. In dat jaar vindt een echte politieke aardverschuiving plaats met de huidige SP-leider Marijnissen en grootmacht China in een hoofdrol.

Even dimmen!

Er wordt al tijden gedebatteerd over de harde toon in debatten die in de Tweede Kamer plaatsvinden. De commissie laat een fragment horen uit de oude doos.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=UxIEb_gOT7Y" start="false"}
Op de vraag hoe mevrouw Marijnissen de toon van deze interruptie zou willen omschrijven, is zij klip en klaar: "Stevig, doch rechtvaardig. Je moet altijd wel respect bewaren, ook voor je politieke tegenstander. Kijk, dit is echt! Het moet niet een trucje zijn. Nu wordt er geschreeuwd en belachelijke dingen geroepen in de Tweede Kamer. Maar niet zelden is het een trucje. Ik denk dat mensen daar doorheen prikken."

Wij bellen u!

De commissievoorzitter sluit het sollicitatiegesprek af, maar mevrouw Marijnissen heeft nog een prangende vraag: "Wanneer kan ik een telefoontje van de commissie verwachten?" Ook deze premierskandidaat moet nog een paar weken geduld hebben. Rond de zomer komt de commissie-Douwes met haar voordracht.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is sinds woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie