Podcast

Podcast De Dag: Hoe Nederland een kans op miljoenen vaccins misliep

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe Nederland een kans op miljoenen vaccins misliep

Te midden van de ruzie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de levering van de AstraZeneca-vaccins blijkt opeens dat Nederland een cruciale kans gemist heeft waar zowel Nederland als andere EU-landen van hadden kunnen profiteren.

#809 - Hoe Nederland een kans op miljoenen vaccins misliep - De Dag

De Europese Commissie denkt al maanden dat Astrazeneca Groot-Brittannië voortrekt bij de levering van vaccins. Sinds in januari duidelijk werd dat er veel minder van gemaakt zijn dan de bedoeling was, is er ruzie over de verdeling van de vaccins die er wél zijn. Vaccins die voor een groot deel in Leiden worden gemaakt. Europa-correspondent van de NOS Thomas Spekschoor ontdekte dat Nederland een unieke kans had om zich in te kopen in de Leidse fabriek en zo voor ons land vaccins op voorhand veilig te stellen. Dat is niet gebeurd.

Thomas vertelt in podcast De Dag wat zich achter de schermen heeft afgespeeld, welke rol CDA-kamerlid Pieter Omtzigt daarin speelde en hoe de Britse regering in diezelfde tijd het strategisch belang van dit soort investeringen beter voor ogen had. Waarom had Nederland de zaakjes niet beter op orde?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie