Podcast

De Spindoctors voorspellen een nieuw kabinet mét Mark Rutte

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De Spindoctors voorspellen een nieuw kabinet mét Mark Rutte

[EO] Nu de rust aan het Binnenhof lijkt neergedaald, durven Julia Wouters en Jack de Vries het aan om een nieuw kabinet te voorspellen in de podcast De Spindoctors. En dat wordt sowieso een kabinet mét de VVD en Mark Rutte. Jack de Vries: "Ik denk een coalitie met VVD, D66, CDA, aangevuld met de PvdA". "Ik voeg GroenLinks daar nog aan toe", zegt Julia Wouters.

Ook presentator Tijs van den Brink doet een duit in het zakje. "Ik zeg: VVD, D66, CDA en alleen GroenLinks, maar min het kamerlid Omtzigt. Ik denk dat hij niet meegaat."

#19 - Het is stil aan het binnenhof, behalve als er wordt gelekt

Naast speculeren over een nieuw kabinet, werd de formatie ook inhoudelijk besproken. "Tjeenk Willink is een beetje van het omdraaien van de volgorde", aldus Jack de Vries. Niet alleen de fractievoorzitters, maar ook externe partijen als Kim Putters (SCP), Reinier van Zutphen (Nationale ombudsman) en Mariëtte Hamer (SER) schoven afgelopen week aan bij de informateur. "Dat is geen vreemd gebruik tijdens de formatie, maar meestal is dat op het einde en zitten de beoogde coalitiepartijen er ook bij."

Julia Wouters is groot voorstander van deze aanpak van informateur Tjeenk Willink om de formatie uit het slop te trekken. Zo gaat het volgens haar niet over politieke poppetjes en problemen, zoals het bij Ollongren en Jorritsma het geval was. "Deze weg langs de inhoud is een goede manier om het beschadigde vertrouwen te herstellen. Tjeenk Willink vraagt zich zo af: wat zijn de problemen van de burgers in ons land en hoe kan de politiek daar een oplossing voor bedenken?"

Spincultuur

Traditiegetrouw wordt er ook veel gelekt en gespind in politiek Den Haag. Is dat spinnen en lekken van de spindoctors ook geen onderdeel van oude bestuurscultuur waar men juist vanaf wil? Wouters: "Ja en nee. Spindoctors handelen altijd in opdracht van hun baas. Dus als de cultuur fout is, dan gaan spindoctors ook hun werk invullen op een manier die daarbij hoort, maar dat is niet eigen aan spindoctors."

De Vries is het hier wel mee eens. "Spinnen is een proactieve manier van communiceren waarmee je, behalve over jezelf, soms ook iets over iemand anders zegt. Dat kan ook positief zijn. Het is puur hoe je het invult of je kunt zeggen of het een fout onderdeel is van de bestuurscultuur."

'Jack het Lek'

Toch vraagt Tijs van den Brink zich af: hoe komt Jack de Vries dan aan zijn bijnaam 'Jack het lek'? "Die heb ik te danken aan Johan Remkes", aldus De Vries. "Die heeft een keer boos in een ministerraad geroepen: dat komt natuurlijk weer door Jack het lek! In dat geval was dat overigens niet aan de orde, ik had toen niets gelekt."

Wouters vond in haar tijd als parlementair journalist de werkwijze van De Vries juist heel prettig. "Voor mij om mijn werk te doen was het heel fijn, omdat ik informatie kreeg die ik van andere kanalen niet kreeg. Jack was gewoon zijn tijd ver vooruit."

Podcast De Spindoctors

In de podcast De Spindoctors praat Tijs van den Brink elke donderdag met Jack de Vries (oud-spindoctor van het CDA) en Julia Wouters (oud-adviseur van de PvdA) over de spins en frames tijdens de formatie. Luister de podcast via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie