Podcast

Podcast De Dag: Omstreden Mr. Big levert de politie weinig op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Omstreden Mr. Big levert de politie weinig op

Een undercovermethode die de politie gebruikt om coldcase-zaken op te lossen ligt onder vuur. De 'Mr. Big'-methode zou valse bekentenissen uitlokken en bovendien weinig bruikbare informatie opleveren voor rechtszaken.

#790 - Omstreden Mr. Big levert justitie weinig op - De Dag

In Nederland zijn drie moordzaken bekend waarbij gebruik is gemaakt van een heel omstreden undercovermethode, de 'Mr. Big'-methode. Daarbij worden undercoveragenten ingezet om belastende verklaringen te ontfutselen bij verdachten. En de manier waarop ze dat doen gaat soms erg ver. Te ver, zeggen critici. Mr. Big zou iedereen kunnen laten bekennen, maar het risico dat het valse bekentenissen zijn, is enorm.

Deze week werden twee moordverdachten vrijgesproken omdat het bewijsmateriaal dat via de undercovermethode was verkregen volgens de rechter niet bruikbaar was. Ook in de andere zaken leverde Mr. Big weinig op. Wie of wat is Mr. Big? Waarom wordt de methode gebruikt als die zo omstreden is? En waarom blijkt het zo moeilijk om de informatie die undercoveragenten verzamelen in een rechtszaak te gebruiken?

Universitair hoofddocent rechtspsychologie Annelies Vredeveldt van de Vrije Universiteit in Amsterdam, vertelt in podcast De Dag hoe de methode uit Canada naar Nederland is overgewaaid en hoe we hier tegen dezelfde problemen aanlopen als daar. Wat haar betreft valt voor Mr. Big zo snel mogelijk het doek.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie