Podcast

Isabel Díaz Ayuso: de rechtse rising star van Spanje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Isabel Díaz Ayuso: de rechtse rising star van Spanje

De centrumrechtse Partido Popular kreeg bij de landelijke verkiezingen in Spanje twee jaar geleden een enorme nederlaag te verwerken, maar bij de regionale verkiezingen in Madrid wist de partij met afstand de grootste te worden. De reden: de populaire Isabel Díaz Ayuso die een anti-lockdowncampagne voerde. "Ze voerde campagne met maar één woord: libertad; vrijheid", vertelt correspondent Rop Zoutberg in Europa Draait Door.

#63 - Pandemie en populisme in Spanje (S02)

Ayuso (42) geldt als een rising star binnen de Spaanse politiek. Haar partij, in Europa gelieerd aan het CDA, leek in een vrije val te zijn geraakt, maar door de gebeurtenissen in Madrid kan de partij weer hopen. Ze kreeg bijna 45 procent van de stemmen bij die verkiezingen. "Alle kiesdistricten van Madrid heeft ze gewonnen, ook de arbeiderswijken vielen voor Ayuso", vertelt Zoutberg.

Libertad

De campagne ging eigenlijk over één woord: vrijheid, vertelt Zoutberg. "De vrijheid om cafés open te houden, de vrijheid om Franse toeristen hier naartoe te halen met de Paasdagen, de vrijheid om de economie draaiende te houden", zegt hij. Veel mensen die afhankelijk zijn van toeristen, zoals caféhouders, hebben haar gesteund. Op sommige posters werd zelfs de leus 'vrijheid of communisme?' gebruikt.

Normaal gesproken is Madrid geen rechts gebied. Bij de vorige regionale verkiezingen, in 2019, haalde de sociaaldemocratische PSOE de meeste zetels. "Het zijn bijzondere tijden", aldus Zoutberg.

Toerisme

Voor Spanje zijn het sowieso spannende tijden. Het land verdient veel van haar inkomen aan toeristen. "Twaalf à dertien procent van het Bruto Binnenlands Product komt uit toerisme", vertelt Zoutberg. Ook de werkgelegenheid is er van afhankelijk. "Grote delen van de toerismesector worden momenteel overeind gehouden door de overheid."

Als er deze zomer opnieuw geen zonaanbidders naar de stranden komen, heeft het land een probleem. Er wordt met name gehoopt op Britten, waar er in 2019 bijvoorbeeld 18 miljoen van naar Spanje kwamen. Om hen zo ver te krijgen, sprak de Spaanse premier Sanchez onlangs in het Engels toekomstige toeristen toe op een toerismebeurs. Alle gevaccineerde toeristen zijn welkom daar.

Podcast

In de podcast is ook aandacht voor de arrestatie van de Wit-Russische journalist Protasevitsj. Ook het bizarre verhoor van de voormalig adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, wordt besproken. Luister deze op je favoriete podcastapp of via de site van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie