Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom krijg je blosjes van de kou?

foto: Foto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom krijg je blosjes van de kou?

Het winterse weer neemt toe en de temperatuur zakt zo nu en dan onder de nul. Kortom, tijd om je lichaam te wapenen met warme handschoenen, sjaal en muts. Na het nemen van deze maatregelen, blijven de wangen onbedekt achter en kleuren rood. Maar waarom krijg je blosjes van de kou? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#116 - Waarom krijg je rode wangetjes van de kou? (S04) - Alledaagse Vragen

"Er spelen meerdere dingen een rol bij het krijgen van blosjes door de kou. Als mensen zich wat langer in de kou bevinden, knijpen de bloedvaatjes erg stek samen. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes in de oppervlakkige huid kapotgaan", vertelt dermatoloog Stijn Kouwenhoven. "Het gevolg hiervan is dat de rode bloedcellen uit de bloedbaan treden en meer in het huidweefsel terecht komen. Dit zorgt voor de rode verkleuring van de huid."

"Daarnaast zorgt een lange tijd in de kou er ook voor dat je huid een beetje schraal wordt en geïrriteerd raakt. Dit gebeurt vooral wanneer er naast kou ook andere weersomstandigheden zijn, zoals wind en regen. Irritatie van de huid gaat gepaard met roodheid."

Verschillende huidtypes

Bij elke huidtype reageert de huid anders op de doorbloeding. "Elke verschillende soort huidtype bloost en heeft een doorbloeding. Mensen met een donkerder huid, hebben een dikkere lederhuid. Pigment is in sommige gevallen wat donkerder dan een rode kleur van bloedvaatjes, dat maskeert de roodheid. Hierdoor is de roodheid minder zichtbaar."

Drankneus

Roodheid in het gezicht kan ook ontstaan bij het drinken van enkele glazen alcohol. Dit is bij de ene persoon meer aanwezig dan de ander. "In alcohol zit een stofje wat voor een beetje ontspanning zorgt. Daarom word je soms ook een beetje giechelig en slap," legt Kouwenhoven uit. “Het zenuwstelstel wordt actief en laat de bloedvaatjes ontspannen. Op dat soort momenten neemt de doorbloeding toe en krijg je van alcohol rode plekken."

Sommige mensen leiden ook aan de huidaandoening rosacea. Hierdoor kleurt de huid in het gezicht rood. "Vroeger werd weleens gezegd dat mensen die een rode neus hadden door de rosacea dat aan overmatig drankgebruik hadden te danken. Tegenwoordig weten we dat echt een autonoom aandoening van de huid is, waardoor de doorbloeding van bepaalde plekken toeneemt en waardoor je meer bloedvaatjes krijgt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie