Podcast

7 dingen die je (eigenlijk niet) wil weten over vergaderen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 7 dingen die je (eigenlijk niet) wil weten over vergaderen

[EO] Een activiteit die helaas met de coronacrisis niet verdwenen is: vergaderen. Of we het nu doe in een bedompt zaaltje of via Teams, we doen het structureel te vaak en te lang. Vergaderen is veel duurder dan je denkt, en nog een paar dingen die je eigenlijk niet wil horen over vergaderen.

  1. Vergaderen is duur! Tel maar eens hoeveel mensen er aan tafel zitten, en vermenigvuldig dat met het gemiddelde uurtarief in jouw bedrijf. Onze vergadercultuur kost ons, 'zuunige Nederlanders', zo’n 60 miljard euro per jaar.

  2. We vergaderen gemiddeld 30 uur per maand, dus 360 uur per persoon per jaar.

  3. Na 45 minuten is een kwart van de vergadertafel afgehaakt. En dat terwijl de gemiddelde vergadering zo'n 1,5 uur duurt.

  4. Zeven mensen. Meer moeten er niet aan de vergadertafel zitten. Voor elke extra persoon daalt de besluitvaardigheid met tien procent.

  5. De meeste vergaderingen vinden plaats op maandag. Terwijl dit niet de meest ideale dag is. Dinsdag rond 15.00 uur zou een beter tijdstip zijn. Of gewoon op het moment dat er iets te bespreken valt, tipt NRC-columniste Japke-d. Bouma in de podcast Goed Werk.

  6. 37 procent van de vergaderingen beginnen te laat: gemiddeld vijftien minuten na de afgesproken tijd. Tip: kies een 'afwijkende' begintijd, zoals 10.17 uur. Grotere kans dat iedereen op tijd is.

  7. Agile vergaderen, brainstormen, je 'why' of 'purpose' bepalen, de 'standup' (staand vergaderen): er is geen wetenschappelijk bewijs dat het beter werkt dan 'gewoon' vergaderen, zegt onderzoeker Richard Engelfriet. Blijf vooral variëren en experimenteren, is zijn tip.

In de podcast Goed Werk over vergaderen, met NRC-columniste Japke-D. Bouma en vergadergoeroe Richard Engelfriet, hoor je hoe vergaderen wél kan werken.

#7 - Goed Werk: Vergaderen = doodgaan in een zaaltje. Kan het ook op een leuke manier? - Geld of je leven

(Bronnen: Managementsupport, Sharp, Decide & Deliver, When is Good)

Ster advertentie
Ster advertentie