Podcast

Podcast De Dag: wie was generaal Soleimani en waarom wilde Trump hem dood?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: wie was generaal Soleimani en waarom wilde Trump hem dood?

[NOS] Het Amerikaanse leger heeft raketaanvallen uitgevoerd in Irak. Doelwit was generaal Soleimani van de Iraanse Revolutionaire Garde. Ook anderen kwamen om. Wie was deze generaal? En waarom is deze aanval uitgevoerd? Historicus Peyman Jafar praat ons bij in deze aflevering van Podcast De Dag.

{podcast audio="123689" caption="#491 - Wie was generaal Soleimani en waarom wilde Trump hem dood?" }

Qassim Soleimani stond sinds 1998 aan het hoofd van de Quds-brigade. Dat is een elite-eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde die de opdracht heeft om de buitenlandse invloed van Iran te vergroten.

De Amerikanen was hij een doorn in het oog. Volgens de VS heeft Soleimani bijvoorbeeld zijn goedkeuring gegeven voor de aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak van afgelopen woensdag. "Overal waar je Iraanse bemoeienis ziet, zie je Soleimani opduiken", zei een Amerikaanse generaal in 2018 tegen CNN.

En dat beeld klopt grotendeels, zegt Iran-deskundige Peyman Jafari. "Hij was invloedrijk en smeedde bondgenootschappen en netwerken in Syriƫ, Libanon en Irak. Met zijn troepen heeft hij bijvoorbeeld de Syrische dictator Assad aan de macht gehouden en hij heeft de opmars van IS in Irak gestopt."

Ster advertentie
Ster advertentie