Podcast
PowNed

Fred Teeven: 'Politieke pijn moet je meteen nemen'

foto: Powned / ANPfoto: Powned / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fred Teeven: 'Politieke pijn moet je meteen nemen'

Afgelopen weekend was voormalig staatssecretaris Fred Teeven te gast in De Nacht van Rutger.

Fred Teeven (21 juni 2020)

Meer dan boeven vangen

Afgelopen maand verscheen de biografie van Fred Teeven Meer dan boeven vangen. Hierin blikt hij terug op zijn 40-jarige loopbaan in de publieke dienst: Belastingdienst, FIOD, Openbaar Ministerie, Tweede Kamer en ministerie van Veiligheid en Justitie. Teeven is meer dan tevreden over de afgelopen 40 jaar: "Het is een hele mooie tijd geweest".

Johan Derksen

Afgelopen week ging het racismedebat in alle hevigheid door. Teeven vindt dat er ruimte moet zijn voor alle kanten van de discussie. "De heftigheid van dat debat heeft mij ook wel verrast. Maar het is ook niet zo dat het onderwerp niet bestond. Je moet wel met je ogen dicht hebben gelopen als je niet ziet hoe het toelatingsbeleid soms gaat bij cafés en discotheken, of hoe het aannamebeleid gaat bij sommige bedrijven."

De boycot van Veronica Inside door de Oranje-internationals stoort de VVD'er: "Je gaat wel in Qatar spelen waar tot op het bot gediscrimineerd wordt. Daar gaan we wel de WK van 2022 doen. En daar gaan we allemaal vrolijk heen, ook de Oranje-internationals. Maar als Derksen dan uit de bocht vliegt of een grapje maakt, dan mag je dan zelf waarden hoe je dat ziet. Ik heb niet gedacht dat hij vreselijk uit de bocht gevlogen is. Ik vond het een beetje overtrokken allemaal.

Leefbaar Nederland

In 2001 zegt Fred Teeven zijn VVD-lidmaatschap op en besluit, terwijl hij op station Amsterdam-Sloterdijk op de trein staat te wachten, zich aan te sluiten bij het Leefbaar Nederland van Pim Fortuyn. Hij wil een aantal idealen gaan verwezenlijken in de politiek. Teeven: "Ik vond dat er echt voor slachtoffers en voor nabestaanden in de rechtspleging gewoon meer aandacht moest zijn. Dat was altijd een beetje een ondergeschoven kindje." Twee dagen later stond Teeven als kandidaat-kamerlid, met Hans Kraay senior en zanger Henk Wijngaard op de voorpagina van De Telegraaf.

Staatssecretaris

Teeven bekent dat hij als staatssecretaris de ontmoetingen met Rutger als Haagse verslaggever regelmatig opzocht. "Er waren wel collega's in het kabinet die ze ontliepen, maar ik heb ze echt wel opgezocht. Ik vond het amusement en ik vond het ook wel goede journalistiek."

Ook onthult Teeven aan de keukentafel dat hij als staatssecretaris in Rutte II niet goed lag bij toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom, in dat kabinet de coalitiepartner van de VVD. Diederik Samsom zei regelmatig wel dat hij last van de loslippigheid van staatssecretaris Teeven had.

Teeven is fan van premier Mark Rutte, al zette die hem als staatssecretaris wel eens op zijn plaats. "Het is niet veel gebeurd, maar er zijn wel een aantal voorvallen geweest. Je moet toch ook zo reëel zijn in het leven, als je terecht op je flikker krijgt, zeg maar, dat gewoon even te incasseren", aldus Teeven.

In navolging van minister Opstelten stapte Teeven op 9 maart 2015 op als staatssecretaris, al waren er mensen die zeiden dat hij moest blijven. Teeven zag geen ruimte om te blijven. "Ik vond dat frame zo sterk van die Teeven-deal. Ik denk ook als de commissie-Oosting klaar was geweest met het werk in 2015/2016, dat ik alsnog had moeten gaan. Je moet politieke pijn niet te lang uitstellen."

Terugkeer naar politiek Den Haag

Een terugkeer naar het Binnenhof sluit Teeven "op dit moment" uit, wel volgt hij de Haagse politiek op de voet. Dat minister van Financiën Wopke Hoekstra deze week besloot om geen CDA-lijsttrekker te worden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen noemt Teeven "Voor de VVD interessant en niet ongelukkig."

De Nacht van Rutger

Rutger Castricum ontvangt in juni een aantal gasten die een turbulente tijd achter de rug hebben. Volgende week is acteur Huub Stapel te gast.

De afleveringen van De Nacht van Rutger zijn hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie