Podcast

Podcast De Dag: kan de rechter Shell groener maken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: kan de rechter Shell groener maken?

De tweede grote klimaatzaak in Nederland is van start gegaan. Milieudefensie probeert via de rechter af te dwingen dat Shell sneller stopt met olie en gas. Vroeger leken dit soort zaken kansloos, maar die tijd is voorbij. Wat is er veranderd?

#726 - Kan de rechter Shell groener maken? - De Dag

Vanochtend is een unieke rechtszaak begonnen, waar ook vanuit het buitenland veel interesse voor is. Want voor het eerst wordt via de rechter geprobeerd om een olieconcern, in dit geval Shell, milieuvriendelijker te maken en veel sneller te laten stoppen met olie en gas. De zaak draait om de vraag of Shell moedwillig mensen in gevaar heeft gebracht door te weinig tegen klimaatverandering te doen.

Lang leken dit soort klimaat-rechtszaken kansloos, maar na de spraakmakende Urgenda-zaak, zou het zo maar eens kunnen dat de eisers aan het langste eind trekken. In podcast De Dag vertelt jurist Laura Burgers, die eerder deze maand op een proefschrift over klimaatzaken promoveerde, waarom de kansen van milieuorganisaties groter zijn geworden. Wat deze zaak bijzonder maakt is de eis, zegt Burgers. Er wordt geen schadevergoeding of geld van Shell geëist voor schade die in het verleden is veroorzaakt, maar de eis is dat het bedrijf in de toekomst meer gaat doen om internationale klimaatdoelen te halen. Dat maakt volgens haar de kans dat de eisers gelijk krijgen, groter.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie