Naar homepage
Podcast

Frisse tegenzin bij buiten-bbq in podcast 'Kerst bij Castricum'

foto: Foto: PowNedfoto: Foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Frisse tegenzin bij buiten-bbq in podcast 'Kerst bij Castricum'

Vier vragen aan Rutger Castricum over zijn podcast Kerst bij Castricum, waarin hij Richard de Mos, Piet Paulusma, André Seebregts en Maurice en Marc de Hond ontmoet.

Waarin onderscheidt 'Kerst bij Castricum' zich van andere eindejaarsgesprekken?
'Te gast zijn in Kerst bij Castricum moet zoiets zijn als met de kerst op bezoek gaan bij mensen waar je verder eigenlijk niet voor niets het hele jaar door niet komt. Frisse tegenzin, beladen voorgevoel, maar ergens wil je toch.'

De kracht van dit concept is de uiteindelijke ontwapenende uitwerking van de rol van Castricum. Want in zijn eigen huis is hij gastheer, heeft hij de kinderen moeten voorbereiden op wie er komt, en moet en zal er lekker gegeten en gedronken worden als het aan Rutger ligt. De gesprekken worden gevoerd in een ontspannen sfeer, waar we met bezinning terug kijken op het afgelopen jaar.

Toch gaat Castricum stekeligheden niet uit de weg, maar die monden in deze setting, buiten bij de BBQ, niet uit in pijnlijke of snoeiharde aanvaringen.

Wat is voor jou de charme van een langer gesprek voeren?
'In een langer gesprek heb je meerdere kansen om tot de kern te komen bij verschillende onderwerpen. Niet vluchtig erin en eruit, niet even snel belletje trekken of een met een provocatie een reactie uitlokken, maar echt de de tijd krijgen om de hoofdpersoon goed te leren kennen en het liefst van een andere kant dan het beeld dat we allemaal al kenden. Al mijn gasten hebben een jaar achter de rug dat extreme vormen aannam. Gezondheid, persoonlijke drama’s, successen en zakelijke debacles. Tja een kort gesprekje doet dergelijke verhalen geen recht.'

Quote

De barbeque is mijn favoriete plek thuis

Rutger Castricum

Je bent aan het kokkerelen op de buiten-bbq en ondertussen voer je een gesprek. Waarom kies je voor die aanpak?
'Bij de Bbq staan we buiten waar altijd meer energie zit dan binnen in de warmte. Daarbij heeft BBQ-en altijd een aantrekkingskracht voor het goede gesprek. Ik merk dat privé ook al vele jaren. Het is mijn favoriete plek in het huis, ook omdat er altijd wel een vriend, vader, moeder of broer bij me komt staan voor een gesprek over het even. Wat we meemaken, wat er goed gaat en wat minder goed. Een goede grap, een slok wijn en een vleugje houtrook. Tja daar komen de tongen pas echt van los.

Kun je iets zeggen over de vis- vlees- of vega-voorkeuren van je gasten?
'Alle gasten eten vlees en vis. Niet een heeft voor de vegetarische burger gekozen. Wat opmerkelijk is in deze tijd. Overigens kiezen ze wel allemaal voor biologisch en verantwoord vlees en zeggen ze allemaal minder vlees te eten dan vroeger. Dat geldt overigens ook voor mij zelf. Het systeem zoals het nu is, blijkt ongezond voor mens en dier dus bewuster om gaan met vlees eten is denk ik de enige optie. Maar sorry, het is ook Kerst.'

De podcast Kerst bij Castricum is te beluisteren via NPO Radio 1 of je favoriete podcastplatform.

Ster advertentie
Ster advertentie