Podcast

Radiostrips als spiegel van de tijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiostrips als spiegel van de tijd

Van een politiek incorrect hoorspel over joodse negers tot verfijnde pikanterie; het kwam allemaal langs in feuilletons in de 100-jarige geschiedenis van de radio.

Vincent Bijlo en Ger Jochems diepen in hun podcast Hallo Hier Hilversum mooie voorbeelden op van radiofeuilletons van uiteenlopende snit. "Het zijn eigenlijk spiegels van de tijd", concludeert Ger Jochems.

Bureau Stadionstraat (VPRO) was er eentje van het soort dat heden ten dage weinig kans zou maken om uitgezonden te worden. Het was begin jaren tachtig te horen bij de VPRO, gemaakt door Ischa Meijer. En het bevat satire die vandaag de dag niet door de beugel zou kunnen.

Vincent Bijlo is er mild over: "Elke tijd heeft z’n soort humor. Dit was destijds een kleine groep populair, in een tijd dat mensen elkaar meer de ruimte om dit leuk te vinden. Nu is het meer de tijd van elkaar de maat nemen en censureren. Tegenwoordig hoor je steeds vaker: Dat mag jij niet zeggen. Satire kan zichzelf onschadelijk maken als het in een hokje wordt geplaatst."

Daarnaast bespreken Jochems en Bijlo twee hoorspelen uit de jaren zestig: Klatergoud, een radiostripverhaal van de VARA van 1965 tot 1973 met dialogen en liedjes van Jelle de Vries en Chris Houtman.

Eveneens kon je bij de VARA de feuilleton Trammelant in Loeren aan de Hor horen, een radiostrip over wederwaardigheden in het dorp Loeren aan de Hor ofwel Loenen aan de Vecht. Met ondermeer de vader van Rudy Carel.

Ook is er een fragment van De Brekers (AVRO), begin jaren tachtig, over de wederwaardigheden van familie Breker. Dit kreeg later een succesvol vervolg op tv.

Hallo Hier Hilversum

Abonneer je op Hallo Hier Hilversum en mis geen enkele aflevering van deze podcast over 100 jaar radio. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie