Podcast

Huwelijksdwang: ‘Het was de bedoeling dat ik op vakantie ging’

foto: Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA)foto: Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA)
  1. Nieuwschevron right
  2. Huwelijksdwang: ‘Het was de bedoeling dat ik op vakantie ging’

Met de zomervakantie voor de deur dreigen honderden jongeren slachtoffer te worden van huwelijksdwang. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) waarschuwt: 'Wees alert op signalen'.

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat er weer honderden jongeren slachtoffer dreigen te worden van huwelijksdwang. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) verwacht, ondanks de pandemie, deze zomer opnieuw veel meldingen binnen te krijgen van huwelijksdwang. Hierbij worden jongeren onder valse voorwendselen meegenomen naar het buitenland, waar zij vervolgens worden gedwongen met een ander te trouwen. Onder andere leerlingen, docenten en jeugdwerkers worden opgeroepen om extra alert te zijn op signalen van potentiële slachtoffers. Maar hoe kun je de signalen van huwelijksdwang eigenlijk herkennen? En waar kun je terecht bij het vermoeden van uithuwelijking tegen iemands wil in? Het NPO Radio 1-collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

LKHA

In de nieuwste podcast-aflevering van Alicante spreekt Rianne Ophorst, zij zet zich in voor slachtoffers van onder andere uithuwelijking bij het LKHA. Ze vertelt dat de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie ouders niet zal tegenhouden om gedwongen huwelijken door te laten gaan. Afgelopen jaar verwachtte de organisatie minder meldingen binnen te krijgen door het negatieve reisadvies, maar deze voorspelling bleek niet juist te zijn.

Signalen

Volgens Ophorst is het belangrijk dat mensen de signalen van huwelijksdwang herkennen. ‘Ik denk dat je pas iets met dit probleem kan doen als je weet waar je op moet letten. Signalen kunnen zijn: gedragsverandering of in de extremere gevallen jongeren die zichzelf pijn doen. Daarnaast kan de omgeving van de persoon in kwestie anders met hem of haar omgaan en ook een plotseling familiebezoek in het land van herkomst is vaak een alarmsignaal.’

Trouwen met een onbekende man

Iemand die weet hoe het is om uitgehuwelijkt te worden is Nadia (gefingeerde naam). Vijf jaar geleden werd zij onder valse voorwendselen door haar familie meegenomen naar het buitenland om daar te trouwen met een onbekende man. Nadia was op dat moment nog maar 16 jaar. ‘Het was de bedoeling dat ik op vakantie zou gaan. Ik wist wel dat ik een man zou ontmoeten, maar niet dat ik direct met hem zou moeten trouwen’, vertelt Nadia.
Toen zij de man voor het eerst zag, vond zij hem direct al niet leuk. Toch hebben haar ouders haar gedwongen om met de man te trouwen. Na een jaar getrouwd te zijn geweest is ze gevlucht naar Nederland. Nadia ondervindt hier nog dagelijks problemen van. Ondanks de schaamte rondom dit onderwerp en haar eigen veiligheid, vindt Nadia het toch belangrijk om haar verhaal te delen om dit probleem meer bespreekbaar te maken.

Zit jij momenteel in een soortgelijke situatie of heb jij het idee dat iemand in jouw omgeving kampt met huwelijksdwang? Neem dan (anoniem) contact op met Fier of met het Landelijke Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Bij een acute situatie kan er altijd contact opgenomen worden met de politie.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

#27 - Dus je bent uitgehuwelijkt: ‘Het was de bedoeling dat ik op vakantie ging’ (S02)

Ster advertentie
Ster advertentie