Naar homepage
Podcast

Emmer en eenkoorn, dat zijn echte oergranen
NTR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emmer en eenkoorn, dat zijn echte oergranen

Petra Possel bezoekt in de podcast Wat De Boer Schaft het echtpaar Jacqueline en Pieter Bijlsma in Nieuw-Vennep. Pieter nam het boerenbedrijf over van zijn vader en besloot deels biologisch te gaan boeren. Naast aardappels, suikerbieten en pioenrozen verbouwt hij oergranen, emmer en eenkoorn, granen die gelden als de oudste ter wereld.

Wat De Boer Schaft - #8 Graanboer Pieter Bijlsma

Emmer en eenkoorn

Emmertarwe is de oervader van harde tarwe en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. Bij vele opgravingen in het Midden-Oosten en in Europa zijn resten van deze tarwesoort gevonden. Eenkoorn is een van de vroegst gecultiveerde soorten, maar wordt tegenwoordig nog zelden geteeld. De soort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe.

Vanwege het lage glutengehalte is emmertarwe alleen geschikt voor de broodbereiding met koud rijzen en zuurdesem. Het brood is licht notig en vochtig. De tarwesoort kan ook als smaakstof voor volkorenbrood worden gebruikt.

03 90b88ca80a Afl 8
Graanboer Pieter Bijlsma - Foto: Tineke de Lange

Overgang naar biologisch

"Een groot gedeelte van mijn biologische bedrijf bevat nu oergranen", vertelt Pieter. "Ik heb een gangbaar bedrijf en een biologisch bedrijf. Gedeeltelijk dus, omdat de overstap naar biologisch best veel geld kost en wij niet de financiële middelen hebben om in een keer geheel over te gaan."

Onversneden

De granen worden onder andere gebruikt om brood, bier en jenever van te maken. Ze passen naadloos in een glutenarm dieet en zijn in tegenstelling tot veel spelt in Nederland 'onversneden', zuiver dus.

"De meeste producten van deze oergranen zijn honderd procent emmer, dan wel eenhoorn", legt de boer uit. "Er wordt eigenlijk niets gemixt. Dat willen die bakkers ook niet. De bakkers zeggen vaak dat ze van het spelt af willen.

Er wordt vaak heel weinig spelt in een speltbrood verbruikt. En er zitten heel veel tarwegluten in spelt. Want spelt wordt vaak gekruist met tarwe om de opbrengst te verhogen. Dan heeft het wel de speltprijs, maar bevat het eigenlijk voornamelijk tarwe."

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Luister hier de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie